Vlakem kolem Lipna? Podnikatelé i místní jsou proti

Lipno nad Vltavou - Proti záměru vybudovat podél Lipenské přehrady elektrickou dráhu se zvedla vlna protestů. Vlak by měl spojovat Lipno nad Vltavou, Frymburk a Černou v Pošumaví. Plán za čtyři miliardy korun je teprve na papíře, život v obcích však už ovlivňuje. Lidé mají zastavené pozemky a podnikatelé investice.

Cílem bylo podpořit turistický ruch a svážet ty, kteří se v okolí Lipna rekreují. Plán je od listopadu součástí krajských Zásad územního rozvoje. Vymezuje pásmo podél kempů a pláží, kudy by mohla dráha vést. Zastavil tak ale zároveň veškeré stavby na daném území. „Získali se stavitelé, kteří tu mohli stavět, ale nemůžou. Je zastavený rozvoj obce,“ řekla k situaci Irena Pekárková, starostka Černé v Pošumaví.

Obec chce, aby kraj zastavené pozemky co nejdříve uvolnil. Aktivitu obce podporují také obyvatelé a podnikatelé. Iniciují protesty, podepisují petice a po okolí rozmísťují transparenty. Například pan Beneš měl v Černé v Pošumaví vystavět sportovní centrum. Územní plán vše dovoluje, ale elektrická dráha, která má vést kolem, záměr hatí. „Dotčené území nemůže být v zastaveném pásu - a ten je asi 200 metrů - dál rozvíjeno. Nemůžeme postavit ani dětské hřiště,“ uvedl majitel kempu Petr Beneš.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

I ve Frymburku má vést dráha klidovou zónou kolem cyklostezek, které využívají stovky turistů. Starosta chce usilovat o změnu trasy mimo obec. „Málokdo tomu věří, je to vize, a když ta vize bude chiméra, jenom to zablokuje rozvoj území na několik let dopředu,“ říká starosta Frymburka Oto Řezáč. 

Takzvaná Šumavská elektrická dráha je na papíře už čtyři roky. Podle odhadů by měla stát 4 miliardy kroun. Kdy se ale bude stavět, a jestli vůbec, zatím nikdo jasně neřekl. Starostové proto zamířili na kraj a chtějí uvolnit investice. „Jsme schopni už dnes zúžit ten koridor třeba na dva metry a tím ty pozemky odblokovat,“ uvedl Václav Král, radní pro dopravu, Jihočeský kraj. To ale může trvat i rok. Místní i zahraniční podnikatelé chtějí, aby projekt prozkoumalo ministerstvo pro místní rozvoj, a zvažují i stížnost do Bruselu.