ParaCentrum Fenix pomáhá lidem, kteří skončí na vozíku

Brno - Uprostřed léta rapidně přibývá počet lidí, kteří se ocitnou kvůli neopatrnému skoku do vody na invalidním vozíku. Za poslední dva měsíce přijala jen brněnská spinální jednotka šest takových pacientů. Zvládnout prvotní šok i vzniklé překážky pomáhá postiženým lidem ParaCentrum Fenix.

ParaCentrum Fenix vyhledává lidi, kteří se ocitnou na invalidním vozíku, a snaží se je dostat zpět do aktivního života. „Máme kontakty na spinální jednotce v Brně, takže nás informují, když se tam vyskytne někdo, pro koho bychom mohli být prospěšní,“ říká ředitel ParaCentra Michal Odstrčil. 

Klientovi pak pracovníci centra poradí, jaký si vybrat invalidní vozík, jak upravit byt nebo kde zažádat o sociální příspěvky. Pomocnou ruku podává centrum i rodině, která se musí s postižením příbuzného také vyrovnat. 

Brněnské centrum je společně s Parapletem jediná instituce v České republice, která se věnuje lidem po úrazech. Přitom ročně v tuzemsku ochrne zhruba 250 lidí. Z toho víc než polovina na silnici, dalších 50 je takzvaných skokanů. 

Od září chce ParaCentrum Fenix na nebezpečí skoků do vody upozorňovat na brněnských základních školách.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)