Ústí nad Orlicí koupilo budovu zkrachovalé textilky za 25 tisíc

Ústí nad Orlicí – Zřejmě ke spokojenosti všech stran dopadl další přesun vlastnictví bývalé textilní firmy Perla. Město Ústí nad Orlicí koupilo rozlehlou administrativní budovu v místní části Hylváty za pouhých 25 tisíc korun. Radnice tak ušetřila a místní obyvatelé se uklidnili. Podle nich totiž o Perlu usilovali spekulanti, kteří ji chtěli přestavět na ubytovnu.

Orlickoústecká textilka zkrachovala před více než třemi lety. Nyní má ale díky zapojení města naději na nové uplatnění. Právě za pomoci radnice se totiž podařilo několik částí komplexu prodat. Konkurzní správkyně kvůli tomu nabídla městu centrální administrativní budovu za nezvykle nízkou cenu. „Dvacet pět tisíc korun téměř neskutečná cena, protože ta administrativní budova je poměrně velká. Součástí toho je i bývalá jídelna, kuchyň nebo společenský sál,“ zmínil starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Město zatím neví, jak komplex využije. První úkol je přitom jasný. Vnitřek včetně vybavení zůstal tak, jak ho zde zaměstnanci po zavření podniku zanechali, a tak se musí areál Perly nejdříve vyklidit a zabezpečit. Na stavu budovy se přitom nepříjemně podepsala také dlouhodobá vlhkost.

Převzetím areálu se město mimo jiné zavázalo k tomu, že nechá zlikvidovat veškerou ekologickou zátěž v areálu. Vyčistit se v budoucnu musí zejména provoz bývalé barevny, kde může být řada nebezpečných látek obsažená v půdě. Podle starosty Ústí nad Orlicí ale nezasahují hluboko do podloží.

Co se stane s někdejší budovou textilky Perla 06, zatím není jasné. „My v tuhle chvíli řešíme objekt, který je ve středu města, to znamená Perlu 01. Tam upínáme všechny své síly,“ dodal Hájek. Není ale vyloučeno, že se bývalý závod v budoucnu nakonec prodá soukromým zájemcům. Konečné rozhodnutí mají podat zastupitelé.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)