Lékaři z Brna zbavili operací pacienta migrény

Brno – První moravský pacient se zbavil migrény. Lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny provedli první operaci, po které by měl žít bez opakované bolesti čtyřicetiletý muž. Do týla mu voperovali elektrodu, která má projevy migrény odstranit.

Úporné bolesti trápily pacienta posledních jedenáct let a léky postupně ztrácely účinnost. Migréna ho postihovala tak intenzivně, že měl problémy v osobním životě a nedařilo se mu sehnat práci. Lékaři se proto rozhodli, že právě jemu jako prvnímu na Moravě provedou první operaci, tzv. okcipitální stimulaci, při které pacientovi zavedou do týla elektrody.

Voperovaná elektroda potom působí na projevy migrény a tlumí bolest. „Okcipitální stimulace je léčebná metoda řazená mezi neuromodulační léčbu, kdy je k utlumení bolestí používán průchod elektrického proudu, zpravidla voperovanými elektrodami napojenými na zdroj elektrického proudu,“ uvedl lékař Marek Hakl.

Operace, která zbaví pacienty migrény, by se teď mohla u svaté Anny opakovat častěji. Vhodná je podle Marka Hakla pro pacienty, kteří trpí migrénou nebo okcipitální neuralgií. „Vhodná je pro pacienty s intenzivní bolestí, kteří nereagují na standardní analgetickou léčbu,“ dodal lékař.

Fakultní nemocnice u svaté Anny patří mezi dvě největší a nejvýznamnější nemocnice v Brně. Je v ní 913 lůžek, v roce 2012 se na nich vystřídalo 28 tisíc hospitalizovaných pacientů. Ambulantních vyšetření a ošetření bylo provedeno 1,3 milionu.