Ministerstvo financí chce zrušit herny tam, kde být nemají

Brno – Zánik videoloterijních terminálů tam, kde je radnice nechtějí, může být rychlejší, než se dosud zdálo. Ministerstvo financí začalo přihlížet ke stížnostem radnic, kterým se nelíbí umístění heren příliš blízko tzv. chráněných budov. Úředníci nad tím dlouho přivírali oči, ale nyní se chystají videoloterijní terminály vystěhovat. Například v Brně tak zanikne 179 videoloterijních terminálů.

Žádná herna nesmí být v okruhu sto metrů od chráněných budov, za které loterijní zákon považuje například kostely, úřady, školy a nemocnice. Například v Brně však podle mapy, kterou sestavilo občanské sdružení Brnění, je v zakázaných zónách asi 300 heren – třeba non-stop v Běhounské ulici je příliš blízko hned od dvou kostelů a navíc státního zastupitelství.

Na výzvy měst, aby takové podniky prověřilo, ministerstvo financí dlouho nedbalo a nad příliš smělými podniky přivíralo oči. „Nekontrolovalo, zda žadatel o povolení uvedl v čestném prohlášení správně, že nepožaduje povolení třeba vedle kostela nebo nemocnice. Ono to nezkoumalo, jenom to otrocky přijalo. Teď zjišťuje na základě podnětů, že to povolovalo nesprávně a že provozovatelé v prohlášeních lhali,“ přiblížil Matěj Hollan ze sdružení Brnění.

Eliška Bučinová o rušení videoloterijních terminálů (zdroj: ČT24)

Jan Řehola z ministerstva financí připustil, že úřad mohl být obelhán, teď se ale pustil do kontrol. Jejich výsledek už je na světě. „Počátkem dubna jsme obdrželi zatím nepravomocná rozhodnutí od ministerstva financí, která ruší videoloterijní terminály na území města Brna a to v počtu 179 kusů,“ uvedl mluvčí magistrátu Pavel Žára. Protože ale ministerstvo zatím rozhodlo jen nepravomocně, automaty ještě zůstanou na místě. Jejich odstranění musí ještě přezkoumat rozkladová komise ministra. Potvrdí-li však závěr ministerstva financí, začnou automaty z blízkosti chráněných budov mizet do několika měsíců.