Za výbuch v Divadelní už trest nepadne, viník totiž zemřel

Praha – Za loňský výbuch plynu v pražské Divadelní ulici nebude nikdo potrestán. Způsobilo jej porušení technických norem v sedmdesátých letech minulého století a stavbyvedoucí bývalého podniku Středočeské plynárny, kterého policie označila jako viníka, již zemřel. Jak potvrdil vyšetřovatel případu Petr Jirout, případ byl odložen. Škoda podle odhadu činí 275 milionů korun.

„Odpovědnému muži, který měl v národním podniku Středočeské plynárny na starosti řízení stavby v Divadelní ulici, by dnes kvůli spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti hrozilo dva až osm let vězení,“ uvedl Jirout. Dodal, že v souvislosti s výbuchem se domáhá odškodného 50 lidí, 33 firem a deset pojišťoven. Teď se mohou snažit uplatnit své nároky v civilním soudním řízení.

Při stavbě, kterou podnik zahájil v květnu roku 1977 a zkolaudoval o tři roky později, prý dotyčný stavbyvedoucí porušil normy při křížení produktovodů, jež vedou plyn a elektřinu. Místo toho, aby mezi nimi zachoval předepsanou vzdálenost, nechal je položit přímo na sebe. „Za většinu požárů a výbuchů v Praze mohou fatální chyby jednotlivců. Člověk buď nezná, co by měl znát, nebo si chce něco ulehčit,“ poznamenal k tomu Jirout.

Jak se píše ve znaleckém posudku, mezi produktovody nastal nadměrný tlak, který vedl ke zkratu a zahřátí konstrukce. Vlivem vysoké teploty následně došlo k poškození asfaltové izolace plynovodu a stěny samotné trubky. Dírou o velikosti zhruba 15 centimetrů posléze plyn unikal a hromadil se v budově Řízení letového provozu, kde došlo k explozi (čtěte víc).

Plynaři důkladněji kontrolují potrubí

Výbuch zranil loni 29. dubna čtyři desítky lidí. Poničil taky několik okolních domů či zaparkovaná auta (čtěte víc). Revizní firmy podle Jirouta nijak nepochybily, protože neměly možnost před samotným únikem plynu závadu odhalit.

Pražská plynárenská od výbuchu provádí pravidelné zkoušky potrubí formou tzv. odorizace. Při té se do plynu přidá pachová látka, aby byl únik snáz poznatelný. „Poslední byla před letošní topnou sezonou, další je plánována po jejím konci,“ sdělil mluvčí Miroslav Vránek. Společnost podle něj taky pravidelně kontroluje těsnost potrubí pomocí detekčních vozů a pochůzek zaměstnanců.

Řízení letového provozu chce nyní poškozený čtyřpodlažní dům prodat. Dražba by se měla konat 18. března a majitel podle dřívějšího vyjádření požaduje minimálně 210 milionů korun.

Vydáno pod