Pražské Výstaviště čeká pětiletá rekonstrukce za 1,5 mld

Praha – Pět let potrvá rekonstrukce areálu Výstaviště Praha v Bubenči. Město při ní chce podle primátorova náměstka Václava Novotného (TOP 09) dostavět západní křídlo Průmyslového paláce, které vyhořelo před šesti lety, opravit další historické budovy a areál celkově revitalizovat. Rekonstrukce bude stát 1,5 miliardy korun.

Praha chystá rekonstrukci areálu bubenečského Výstaviště plně ve své režii. Před dvěma lety se vyvázala z nájemní smlouvy se společností Incheba. Jinému nájemci město Výstaviště nesvěřilo, ačkoli o tom městské vedení zprvu uvažovalo. Nakonec tedy počítá s tím, že 1,5miliardovou rekonstrukci zaplatí z rozpočtu. „Bude to dlouhý a bolestivý proces,“ podotkl náměstek Novotný.

Při rekonstrukci má znovu vzniknout západní křídlo Průmyslového paláce shořelé v roce 2008, stát to bude 600 milionů korun. Bezmála na miliardu potom vyjde rekonstrukce dalších budov v areálu a především jeho celková revitalizace. „První přijdou na řadu opravy všech inženýrských sítí, a sice na jaře příštího roku,“ řekl Václav Novotný. Jak budou opravy probíhat poté, ještě magistrát zváží. Nechá si zpracovat analýzu stavu jednotlivých budov, které v minulosti utrpěly zejména povodněmi a také tím, že je dlouhé roky nikdo neopravoval. Některé budovy patrně zaniknou, patrně mezi nimi bude zchátralý objekt divadla Spirála z počátku 90. let, naději na opravu naopak mají stejně staré Křižíkovy pavilony. Úpravy budou podle Novotného viditelné až za čtyři roky, rekonstrukce má být zcela hotová o další rok později.

Výstaviště vzniklo v části parku Stromovka v roce 1891 pro potřeby Jubilejní zemské výstavy. Na další výstavu o sto let později vznikly nové budovy v severní části. Kromě výstavních prostor v historickém Průmyslovém paláci i novějších prostorách jsou v objektech Výstaviště například Lapidárium Národního muzea nebo budova Maroldova panoramatu bitvy u Lipan.