Pavel ve Vrběticích: Vojáci by měli odjet hned, jak bude znám obsah skladů

Vlachovice (Zlínsko) – Na neohlášenou návštěvu muničního areálu ve Vrběticích přijel dnes náčelník generálního štábu Petr Pavel. Navštívil vojáky na patrolách střežící areál a prohlédl si i jejich vybudované zázemí. Současně zopakoval, že se mu nasazení armády ve Vrběticích nelíbí. Většina z několika stovek vojáků by podle něj měla odjet hned, jak bude znám obsah skladů. „Hrozí-li tu nějaké nebezpečí, tak hrozí pouze proto, že by někdo chtěl manipulovat s důkazy nebo nebo zahladit důkazy. Jakmile policie bude mít jasnou představu, co v jednotlivých skladech je, tak tento důvod pomine,“ uvedl Pavel.

Vojáci mají podle Pavla ve Vrběticích podmínky srovnatelné s tím, jaké mají na zahraničních misích, ovšem s tím rozdílem, že zde nejsou ohrožováni nepřáteli. Už dříve ale náčelník generálního štábu řekl, že ve Vrběticích armáda zbytečně supluje práci policie. Současná podoba areálu prý není příliš účinná a vojáci by se měli prioritně věnovat výcviku a přípravě na vojenské mise.

Pavel předpokládá, že počet vojáků ve Vrběticích se výrazně sníží hned poté, co se ujasní, jaká munice je ve vrbětickém areálu skladována a kdy se bude odvážet. „Jakmile bude znám obsah (skladů), pak může podle mého názoru přejít sklad a kompletně celý areál na standardní režim střežení,“ řekl šéf generálního štábu. Na místě je nyní kolem 200 vojáků, celkem jich zde má působit až 500.

Čištění oblasti probíhá i během svátků

Policie předpokládá, že areál bude na odvoz munice připraven v lednu. Policejní a vojenští specialisté začali v pondělí s čištěním lesů a luk v okolí obcí uvnitř oblasti, která je uzavřena páskami. Postupují od nejvzdálenějších míst na hranici hlídaného prostoru směrem dovnitř areálu, v práci pokračují i během vánočních svátků. Munici, která nebude schopná převozu, pyrotechnici zlikvidují v areálu. Ostatní munici uskladní na místě, kde bude připravena k pozdějšímu odvozu.

Pavel ve Vrběticích: Vojáci by měli odjet hned, jak bude znám obsah skladů (zdroj: ČT24)

Současné čištění areálu následuje poté, co ve vrbětickém muničním areálu 3. prosince explodoval sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Už v polovině října vybuchl sklad číslo 16 s 58 tunami munice i zbraní. Po říjnové explozi byl areál vyčištěn tak, aby bylo možné z něj munici odvézt. Transport ale překazil prosincový výbuch.

Kvůli nebezpečí museli být opakovaně evakuováni obyvatelé blízkých obcí. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group, při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.