Moravu zasáhly silné bouřky. Bahno se vylilo na dálnici i do sklepů

Velmi silné bouřky v úterý zasáhly jihovýchod Česka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dříve během dne zvýšil stupeň nebezpečí výstrahy, kterou v pondělí kvůli hrozícím bouřím vydal pro východní část Čech, Moravu a Slezsko. Silný déšť působil komplikace na dálnici D55 ve Zlínském kraji, na jižní Moravě zaplavil sklepy i silnice.

Výstraha kvůli bouřkám byla pro východní a jihovýchodní části země do 22:00, výstraha na povodňovou bdělost pak platí do středečního rána.

Dopravní komplikace způsobily bouřky ve Zlínském kraji. Kvůli zaplavení vodou a bahnem byla s omezením průjezdná silnice I/49 poblíž nákupního centra Centro Zlín ve Zlíně-Malenovicích a stejná silnice v sousedních Otrokovicích. Tam kvůli následkům přívalového deště zasedla povodňová komise.

Voda a bahno částečně zaplavily u Napajedel a Otrokovic také dálnici D55, průjezdná byla se zvýšenou opatrností, uvedla na webu policie. Krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová řekla, že dálnice byla znečištěna blátem.

Zaplavené byly na Zlínsku po průtrži mračen také některé podjezdy. Na zatopené silnici III/4973 u Otrokovic uvázla dodávka s vlekem. Na vozovku ve zlínské místní části Chlum spadl vlivem silného větru a deště strom a místo bylo neprůjezdné.

Zaplavené sklepy v Jihomoravském kraji

S následky prudkých dešťů bojovali i jihomoravští hasiči například v Přibyslavicích na Brněnsku nebo v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku. Od 14:00 do 19:00 v souvislosti s počasím zasahovali u čtyřiceti událostí, většinou odčerpávali vodu či odstraňovali spadané stromy.

V Přibyslavicích se po silném dešti dostalo bahno z polí na silnici, po které se nedalo projet. „Proteklo i do některých domů, kde jsme vynášeli nábytek,“ řekl mluvčí hasičů Petr Příkaský.