Drtivá většina domácností z projektu Housing First si bydlení dlouhodobě udrží, ukázal průzkum

Události v regionech: Projekt Housing First (zdroj: ČT24)

Pomoci lidem, pro které je těžké získat a udržet si domov. To je podstata projektu Housing First (Bydlení především). V Moravskoslezském kraji ho jeho autoři po dvou letech zhodnotili jako úspěšný. Podle sociologického výzkumu Ostravské univerzity si většina zapojených rodin udržela nově přidělené bydlení déle než rok a půl. Spolek Portavita chce v práci pokračovat.

Jenifer Obluková měla v minulosti nevyhovující bydlení a sama se navíc starala o tři děti. Teď už je více než rok s bydlením spokojená, díky projektu navíc našla partnera. „Tady mám vše, co jsem kdy chtěla. Mám konečně byt, kam můžu pozvat jak rodinu, tak přátele,“ říká Obluková.

Stejně jako jí našel spolek Portavita bydlení dalším rodinám. Projekt Housing First se spustil před dvěma lety díky grantu ministerstva práce a sociálních věcí. Ze čtyřiadvaceti rodin si bydlení udrželo devatenáct z nich.

„Hlavním výsledkem je, že 90 procent domácností si dlouhodobě bydlení udrží,“ vysvětluje Marek Mikulec z Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity. Do projektu se zapojilo dvanáct lidí, kteří neměli vůbec žádné bydlení, šest osob s nejistou střechou nad hlavou a dva lidé, kteří měli bydlení nevyhovující.

Nájemné je nízkoprahové

Projekt se zatím realizoval jen ve dvou městech regionu – v Karviné a Havířově. Byty rodinám pomohl najít i poskytovatel nájemního bydlení Heimstaden. „V rámci projektu HousingFirst jsme poskytli dvanáct bytů a počítáme s tím, že do navazujícího projektu poskytneme dalších dvanáct,“ uvádí mluvčí Heimstadenu Kateřina Piechowicz.

Projekt Housing First má pro rodiny nastaveny podmínky nájemného nízkoprahově, rodiny v nouzi tak například na počátku nájmu nemusí skládat kauci. Jistota bydlení navíc u rodin zlepšila jejich životní úroveň i v jiných rovinách.

„To psychické zlepšení jejich stavu, ta radost, že se můžou nadechnout, je obrovská. To se týká i jistot peněz, zvyšují se jim příjmy,“ sděluje ředitel Portavity David Starzyczný. Podle dat z neziskových organizací a hejtmanství bytová nouze v Moravskoslezském kraji roste. Jen v Ostravě se týká více než čtyř tisíc domácností.