OKD se chystá na propouštění. V první vlně opustí firmu 700 zaměstnanců

Hned na začátku ledna se ve dvou dolech na Karvinsku přestane těžit černé uhlí. O práci přijde postupně přes dva tisíce lidí, propouštění začne v příštím týdnu. Bude to tak jedna z klíčových událostí, která čeká Moravskoslezský kraj v nadcházejícím roce. Zaměstnanci, kteří budou odcházet nebo se přesunou na útlumové práce, přejdou pod státní podnik Diamo.

V první vlně opustí OKD přes 700 lidí. Dvě stovky z nich budou dále pracovat na utlumovaných dolech. „K 1. lednu budeme převádět doly, které už jsou dnes ve fázi útlumu. Jsou to doly Frenštát, Paskov a Lazy,“ vyjmenovala předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

Dalších 1700 lidí ukončí pracovní poměr na šachtě o dva měsíce později. „Na dole Darkov a také na dole ČSA těžba probíhá bez omezení, to začne až na konci února, kdy také plánujeme vyvézt poslední vozík z dolu,“ uvedla mluvčí OKD Naďa Chattová.

Jednotlivé části firmy budou postupně přecházet pod státní podnik Diamo a stejně tak zaměstnanci, kterých se bude týkat propouštění. „Smlouvu se státním podnikem Diamo jsme uzavřeli už minulý týden před Vánoci. Na začátku roku 2021 bychom měli podepisovat převzetí a dělat zápis, včetně protokolu důlnětechnického, který bude obsahovat všechny podrobnosti tak, aby to předání proběhlo v pořádku,“ popsala Staňková.

Firma OKD chce příští rok vytěžit podobné množství uhlí jako v letošním roce, plán ale zatím nemá schválený svým akcionářem, tedy státem. „Cena uhlí se zvedá jen maličko, stále nás ovlivňuje situace, která je mezi Austrálií a Čínou a ceny uhlí nám úplně nenahrávají,“ uvedla Staňková. Situace se podle ní ale drobně mění. „Výhled na rok 2021 už by měl být pozitivnější,“ dodala.

  • Už za socialistické éry se uzavřela část šachet, jiné ale naopak vznikly, jako třeba Paskov a Staříč ze 60. a 70. let. V roce 1990 fungovalo v ostravsko-karvinském revíru 13 šachet a OKD zaměstnávaly na 104 tisíc lidí. Po listopadu 1989 přišlo postupné uzavírání neefektivních provozů, doprovázené propouštěním. V roce 1992 měly OKD přes 72 tisíc zaměstnanců, o dva roky později pracovalo v devíti dolech přibližně 50 tisíc lidí. V roce 2017 v OKD i se zaměstnanci dodavatelských firem pracovalo zhruba jedenáct tisíc lidí, koncem roku 2019 asi o dva tisíce méně.
  • Za posledních třicet let skončila těžba například v dolech Jan Šverma (1992), Heřmanice (1993), Odra (poslední důl na území Ostravy, 1994), Julius Fučík (1998) nebo Barbora (2002). V lednu 2007 vyjel poslední vozík s uhlím z dolu Dukla v Havířově a v Dole Paskov byla těžba ukončena 31. března 2017. V Dole Lazy skončila těžba 28. listopadu 2019.
  • V srpnu 2019 začaly OKD zasypávat první ze dvou uzavřených jam Dolu Paskov ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku. Jámy jsou hluboké 600 a 900 metrů. V podzemí Dolu Paskov stále zůstává podle odhadů několik milionů tun uhlí.
  • V někdejším ostravsko-karvinském revíru se nyní těží uhlí už jen v karvinské části, a to v dole ČSM.