Beatles a Rolling Stones mnoho společného nenahráli. Možná to změní příští album Stounů

Dva bývalí členové Beatles Paul McCartney a Ringo Starr se možná objeví na příštím albu Rolling Stones. Americký týdenk Variety přišel s informací, že hudebníci již část materiálu nahráli v Los Angeles. Produkce alba se blíží do fáze mixování, co se objeví na finální podobě desky, si ovšem zatím nechávají hudebníci pro sebe.

Posledním albem Rolling Stones, které obsahovalo jen nové skladby, bylo A Bigger Bang v roce 2005. Novou tvorbu od té doby skupina vydávala občasně jako singly nebo jako součást kompilací největších hitů. Posledním počinem Stounů s nově nahraným materiálem byla před pěti lety kolekce bluesových coververzí Blue & Lonesome. Na dvou písních se podílel Eric Clapton.

Na novém originálním albu pracují Rolling Stones už roky. Frontman Mick Jagger v roce 2021 řekl listu Los Angeles Times, že mají „hodně nahrávek hotových“, a kytarista Keith Richards minulý měsíc na svém instagramu doplnil přání do nového roku prohlášením, že „nová hudba je na cestě“.

Charlieho Wattse jste neslyšeli naposledy

Ať už bude mít příští studiové album Stones jakoukoli podobu, je velmi pravděpodobné, že bude obsahovat písně nahrané se zakládajícím bubeníkem skupiny Charliem Wattsem, který zemřel v roce 2021. Jagger a Richards v rozhovoru pro Los Angeles Times v témže roce potvrdili, že Watts před svou smrtí nahrál své party pro řadu písní. „Řeknu to takhle,“ řekl Richards, „Charlieho Wattse jste neslyšeli naposledy.“

Oficiálně zatím neoznámenou novou nahrávku Rolling Stones produkuje Andrew Watt. Tento kytarista jako producent spolupracoval i s popovými hvězdami jako Justin Bieber, Post Malone a Britney Spearsová, ale i rockovými a metalovými veterány jako Pearl Jam, Iggy Pop a Ozzy Osbourne.

„Pochopitelně žádná soutěživost“

Beatles i Rolling Stones, obě britské kapely s kořeny v R&B, soulu a rock'n'rollu, se ve své kariéře vydaly rozdílnými směry. Stouni se v kontrastu s „hodnými“ Beatles vyprofilovali jako „the British bad boys“.

Média obě uskupení častěji popisovala jako rivaly než jako „bratry ve zbrani“. McCartney v roce 2021 Rolling Stones označil za „kapelu, co hraje bluesové covery“, a o rok dříve řekl, že Beatles byli lepší než Stones.

Jagger McCartneymu poznámku o cover verzích později vrátil při koncertu v Los Angeles. Druhé McCartneyho prohlášení v rozhovoru s Apple Music přešel se smíchem a dodal, že mezi kapelami „pochopitelně není žádná soutěživost“. „Beatles se nikdy nestali velkou koncertní kapelou jako Rolling Stones s pořádnou zvukovou technikou. Koncertní byznys ve velkém nezačal dřív než koncem šedesátých let,“ dodal Jagger.

Společné písně i pozdravy

Faktem zůstává, že Rolling Stones a Beatles spolu nikdy příliš nespolupracovali, vyjma několika písní, napříkla hitu I Wanna Be Your Man vydaného roku 1963, který napsali Lennon s McCartneym a nahrály postupně obě kapely.

O čtyři roky později Lennon a McCartney nazpívali doprovodné vokály na singlu Stones We Love You. Píseň byla reakcí na krátké zadržení Micka Jaggera a Keitha Richardse za držení drog. Vrcholem vztahu obou populárních kapel byl podle Variety rok 1967 – rok Summer of Love. Dokonce se vzájemně pozdravily na obalech svých alb vydaných v tomto roce, tedy Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band a Their Satanic Majesties Request.

O jejich současné spolupráci pak zatím informovaly jen zdroje týdeníku Variety a ani jeden z členů kapely ji nepotvrdil.