Zemřel bubeník Rolling Stones Charlie Watts

Nedlouho po osmdesátých narozeninách zemřel bubeník skupiny Rolling Stones Charlie Watts.  Ke slavné kapele se rocker se vzezřením anglického gentlemana přidal v roce 1963. „Charlie byl milovaným manželem, otcem a dědečkem a jako člen Rolling Stones také jedním z nejlepších bubeníků své generace,“ uvedl v prohlášení bubeníkův mluvčí Bernard Doherty.

Charlie Watrs zemřel v londýnské nemocnici obklopen rodinou. V roce 2004 se léčil v londýnské nemocnici z rakoviny krku. Z ní se zotavil po čtyřech měsících léčby včetně šesti týdnů intenzivní radioterapie. Začátkem srpna Wattsův mluvčí oznámil, že hudebník kvůli blíže neurčené nemoci podstoupil lékařský zákrok a nezúčastní nadcházejícího turné skupiny po Spojených státech.

Watts byl členem Rolling Stones od roku 1963. Spolu s frontmanem Mickem Jaggerem a kytaristou Keithem Richardsem patřil mezi nejstarší členy slavné rockové kapely. Jagger i Richards vždy ujišťovali, že právě Watts je nejdůležitější součástí „valících se kamenů“. 

Soustrast rodině i členům kapely už vyjádřili bývalí členové Beatles Paul McCartney a Ringo Starr či zpěvák Elton John. Podle McCartneyho byl Watts „skvělým chlapíkem a fantastickým bubeníkem“.

„Je to velmi smutný den. Charlie Watts byl ohromným bubeníkem. Mužem se skvělým stylem a výborným společníkem,“ napsal Elton John. Kanadský zpěvák Bryan Adams označil Wattse za „jednoho z nejlepších bubeníků historie a skutečného gentlemana“.

Vždycky chtěl být bubeníkem

Charles Robert Watts se narodil 2. června 1941 v Londýně, kde také společně se svou sestrou Lindou vyrůstal. Po studiu na střední škole, kde se projevoval jako talentovaný fotbalista, navštěvoval jednu z londýnských uměleckých škol a po studiu začal pracovat jako grafik v reklamě.

Bubeníkem chtěl být již odmalička, jako chlapec snil o tom, že hraje s Charliem Parkerem. Po práci tak začal bubnovat v několika bezvýznamných kapelách, až přišlo „lano“ od otce britského blues Alexise Kornera, aby usedl za bicí v jeho kultovní kapele Blues Incorporated.

Z její části se v roce 1962 zformovaly Rolling Stones, kteří se Wattse poměrně dlouho snažili přetáhnout. Podařilo se jim to na počátku roku 1963. Od té doby byl Watts nedílnou součástí skupiny.

Charlie Watts s Keithem Richardsem a Mickem Jaggerem na snímku z roku 2012
Zdroj: Suzanne Plunkett/Reuters

Watts se kromě hraní na bicí podílel také na navrhování pódiové prezentace, grafiky a designu kapely a na koncertech býval oceněn největším aplausem.

Rád prohlašoval, že desky Rolling Stones neposlouchá a s úsměvem říkal, že rokenrol mu připadá trochu „monotónní a primitivní“. O hraní s kapelou prohlašoval, že to je „celkem spolehlivý způsob, jak si vydělat peníze“. „Miluji tu skupinu, jsou to mí přátelé, které mám rád, ale hraní s Rolling Stones pro mě neznamená středobod vesmíru,“ popsal jednou svůj vztah ke skupině.

„Vzorňák“ Watts

V kapele Rolling Stones bývá považovaný za svorník v napjatých dobách, mnohokrát přispěl k uklidnění sporů mezi Mickem Jaggerem a Keithem Richardsem.

„Je to originál a jeden z nejlepších bubeníků na světě. Charlie jen zřídka vysloví názor, ale když už to udělá, musíte mu naslouchat. Zeptám se ho třeba ‚Charlie, mám jít za Mickem do pokoje a oběsit ho?‘ A on řekne ‚ne‘. Na jeho názor dám,“ prohlásil třeba Richards o Wattsovi.

Ve srovnání s ostatními byl nejméně bouřlivý i Wattsův soukromý život. Byl půlstoletí ženatý s Shirley Ann Shepherdovou, s níž má dceru Seraphinu. Traduje se také, že když majitel Playboye Hugh Hefner pozval kapelu do své prostopášné rezidence, zmizel tam Watts raději v herně.

I „vzorňák“ Watts ovšem prošel v polovině osmdesátých let obdobím, kdy se mu alkohol a drogy vymkly kontrole. „Mezi roky 1983 a 1986 jsem byl někdo úplně jiný, kvůli mému chování mě málem opustila manželka,“ řekl o své krizi středního věku.

Ačkoli se celý život úspěšně živil rockovou muzikou, měl Charlie Watts rád i jazz. V osmdesátých letech dokonce sestavil big band ze špičkových hráčů a koncertoval s ním po světě. „Nebyl rockový řezník, spíše dlouhodobým hostem ve světě rokenrolu. Projevovalo se to v přesnosti, určité sofikovanosti,“ podotýká publicista Petr Vizina.

Publicista Petr Vizina: Charlie Watts nebyl rockový řezník (zdroj: ČT24)

Kdo zaplní prázdné místo?

V Česku koncertovali Rolling Stones zatím celkem šestkrát. Jedním z promotérů jejich pražských vystoupení byl i Robert Porkert. „Byl tím nejméně nápadným členem Rolling Stones, po desítky let byl za sympatického dědečka, ale nevím, jak to bude fungovat dál bez něj,“ zajímá ho budoucnost kapely. „Upřímně si myslím, že kapela právě proto bude pokračovat, aby podpořila odkaz svého bubeníka,“ domnívá se.

Stouni s Wattsovým náhradníkem měli hrát už na podzimním turné. Jako dočasného člena přizvali – na Wattsovu žádost – Stevea Jordana, který s kytaristou Rolling Stones Keithem Richardsem dal dohromady „vedlejšák“ X-pensive Winos a bubnoval taky na několik Richardsových sólových nahrávkách.  Právě o Jordanovi se nyní v médiích spekuluje jako o tom, kdo by mohl prázdné místo po Wattsovi zaplnit. 

Promotér: Zajímá mě, jak budou Rolling Stones fungovat bez Wattse (zdroj: ČT24)