Struny podzimu naladí Daniel Hope na Vltavě i Jiří Suchý při derniéře

Prezident festivalu Marek Vrabec zve na Struny podzimu (zdroj: ČT24)

Daniel Hope, Avishai Cohen nebo Brandt Brauer Frick Ensemble vystoupí na multižánrovém festivalu Struny podzimu, jehož čtyřiadvacátý ročník začíná 10. září. Pořadatelé se totiž podle svých slov navzdory situaci nechtějí vzdát zahraničních hvězd. Tou tuzemskou pak bude Jiří Suchý. Program uvedou Struny podzimu tentokrát ve dvou částech: v září pod širým nebem, v listopadu pod střechou.

Na open air scénách zahrají izraelský jazzový kontrabasista Avishai Cohen a britský houslista Daniel Hope, jehož pódiem se stane plovoucí scéna na Vlavě. Předvede novodobou verzi Vivaldiho Čtvera ročních období v doprovodu tuzemského souboru Epoque Orchestra.

V úpravě zazní i Smetanova Vltava. „Nechtěli jsme hrát jen původní Smetanovu skladbu, ostatně na to nemáme ani obsazení orchestru, proto jsme požádali Jiřího Slavíka, aby pro tuto příležitost upravil Vltavu nově,“ doplnil prezident festivalu Marek Vrabec. Záznam z koncertu pořídí i Česká televize a na obrazovce odvysílá 26. září.

V pražských koncertních sálech pak o dva měsíce později vystoupí berlínští průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble i kontratenorista Andreas Scholl, který se nechá inspirovat lidovou hudbou. Sólový recitál bossa novy doveze brazilský hudebník Vinicius Cantuaria. 

Na závěrečnou strunu zadrnká doyen české hudební a divadelní scény Jiří Suchý. V jediné repríze a zároveň v derniéře zopakuje loni uvedený scénický koncert inspirovaný semaforským pásmem.