Planetu, která neexistovala, osídlily existenciální úzkosti kluka ze sídliště

Josef Bolf představuje v Ostravě Planetu, která neexistovala (zdroj: ČT24)

„Planeta, která neexistovala“ se jmenuje povídka známého sci-fi spisovatele Philipa K. Dicka – a také výstava v ostravském Domě umění. Galerie na ní představuje animovaný film Těžká planeta od výtvarníka Josefa Bolfa, který nedávno zařadila do svých sbírek. K vidění jsou i související obrazy, jimiž tvůrce autobiografický filmový příběh sídlištního chlapce doplnil.

Jádrem výstavy je projekce Těžké planety. Zhruba desetiminutový snímek Josef Bolf animoval a poprvé vystavil v roce 2014. Vypráví v něm svůj vlastní sen o klukovi ze sídliště, kterého trápí úzkosti a strachy. Bolf sám vyrůstal v panelácích a neutěšené prostředí masové socialistické zástavby je typickou kulisou jeho maleb.

Na výstavě atmosféru filmu dál rozvíjí obrazy, které výtvarník namaloval v posledních dvou letech. „Prostory se obracejí do sebe, z domů jsou kosmické lodě,“ přibližuje Bolf úzkostné a zároveň fantastické výjevy, do nichž se postavy na jeho plátnech i jejich divák propadá. „Moje věci vznikají z impulsů, kterým ani já pořádně nerozumím,“ přiznává. 

Z filmu Těžká planeta (2014, Josef Bolf)
Zdroj: GVUO

„V jeho nových obrazech jako by se všechno sešlo,“ vysvětluje kurátor Jiří Ptáček. „Sídliště a existenciální tíha. Technicky se sešly malba s kresbou a s proškrabáváním se přes vrstvy tuše k voskovým podkladům. A sídliště už není to Josefovo sídliště, ale spíše jeviště obecnějších dějů.“

Pod vlivem Bolfovy planety se mohou návštěvníci v Domě umění ocitnout do konce prázdnin. Dernisáž 21. srpna bude spojena s komentovanou prohlídkou.