Sochařům v Těrlicku kámen tančí, rozkvétá i se mění v amulet

V Těrlicku se koná sochařské sympozium (zdroj: ČT24)

Osm sochařů z celého světa pracuje v obci Těrlicko na Havířovsku. Na mezinárodním sympoziu brousí a tesají žulové i vápencové kusy kamene. Pod rukama jim vzniká socha tanečníka, květiny nebo amuletu.

Do Těrlicka umělce pozval sochař Martin Kuchař, účastníky sympozia, které pořádá, potkal na podobných tvůrčích setkáních v zahraničí. Umělecká díla vznikají ze švédské a polské žuly, z Bulharska pak dovezl vápenec. „Kameny jsou prvotřídní kvality, žádné odpady ani odlomené zbytky, mají možnost dělat opravdu z nádherných kamenných bloků,“ upozorňuje Kuchař.

V co materiál promění, je na sochařích. Zadání je volné, tvůrci musí jen počítat s tím, že jejich díla budou osazena v přírodě a že hotová musí být za měsíc. Například profesor moskevské univerzity Andrej Balašov zvolil ženskou figuru, Íránce Majida Haghighiho zase inspiroval tradiční tanec jeho země. Brazilce Marcii de Bernardo se žula pod rukama mění v květinu. „Obyčejně nechávám část kamene neopracovanou. Mým záměrem je, že se kámen otevírá a vyrůstá z něj rostlina,“ popisuje.

Lebka na ochranu

Socha Juana Luias Dorra Bulnese z Chile bude mít ochrannou moc. „Žiju v horách a tam máme takovou tradici: vyvěšujeme lebky koňů nebo krav jako symbol ochrany,“ vysvětluje umělec, který je zároveň farmářem. Lebky, které ho inspirují, nejprve překreslí jako anatomickou studii a tu pak přenese do abstraktních motivů ve svém díle. 

Sympozia v Těrlicku se účastní ještě sochaři ze Slovinska, Itálie a také dva čeští tvůrci. Hotová díla představí na vernisáži 7. září, během podzimu pak budou sochy přesunuty do nedalekého sochařského parku.