Zemřel herec a manažer Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek

Ve věku 66 let zemřel Václav Kotek, herec a manažer Divadla Járy Cimrmana a otec herce Vojtěcha Kotka. Zprávu potvrdil jeho dlouholetý kolega Zdeněk Svěrák. Podle serveru Blesk byl Kotek ve čtvrtek nalezen mrtev ve svém domě na Karlštejně.

Václav Kotek se narodil v roce 1953. U divadla začínal jako kulisák, od roku 1973 byl členem Divadla Járy Cimrmana a byl také manažerem souboru. Účinkoval v celkem 12 hrách včetně nejslavnějších kusů jako třeba Hospoda na mýtince, Němý Bobeš či Vyšetřování ztráty třídní knihy.

„Václav Kotek nejen hrál divadlo, on ho hlavně organizoval. Pro nás bude těžké se s tím vyrovnat, nejen protože jsme ztratili kamaráda, to byl člověk, který se osobně znal se všemi pořadateli v republice, věděl, jak velká mají jeviště, věděl, kolikrát se tam která hra dávala. Ještě nevím, jak se s tím vyrovnáme,“ uvedl pro ČT Zdeněk Svěrák.

Václav Kotek se objevil také ve filmech svých cimrmanovských kolegů, tedy Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka, jako byl Kulový blesk, Rozpuštěný a vypuštěný nebo Nejistá sezona.

V roce 2007 vedl do ruského pohoří Altaj výpravu, která provedla úspěšný výstup na dosud nepojmenovanou horu. Vrchol dostal název Hora Járy Cimrmana. Synem Václava Kotka je známý herec Vojtěch Kotek.