Režisér Bebjak dotočil filmovou Zprávu o útěku z Osvětimi

V roce 1944 se dvěma slovenským vězňům podařilo utéct z koncentračního tábora Osvětim a následně podali světu svědectví o hrůzách v „továrně na smrt“. Režisér Peter Bebjak, jehož horor Trhlina ze slovenských hor aktuálně promítají i česká kina, se rozhodl příběh těchto dvou mužů převyprávět ve filmu. Snímek s názvem Zpráva ve slovensko-německo-české koprodukci před pár dny dotočil.

Scénář Petera Bebjaka a Jozefa Paštéka vychází z autobiografického románu Co Dante neviděl. V polovině šedesátých let knihu napsal Alfréd Wetzler. Právě jemu a jeho příteli Rudolfu Vrbovi se podařilo utéct z Osvětimi. Pomohlo jim, že poplach, který jejich zmizení způsobilo, přečkali v připraveném úkrytu pod dřevěnými kládami přichystanými na stavbu nových baráků tábora. Schovávali se pod nimi osmdesát hodin, teprve potom se vydali na cestu na rodné Slovensko.

Detailní zpráva o osvětimských hrůzách, kterou posléze nadiktovali zástupům židovské obce v Žilině, se dostala až na stůl britského premiéra Churchilla a amerického prezidenta Roosevelta a po válce byla využita v norimberském procesu.

Oslovit mladé

Alfrédu Wetzlerovi bylo v době útěku šestadvacet, Rudolfu Vrbovi o šest let méně. Filmové zpracování příběhu chce oslovit jejich vrstevníky. „Přestože bylo filmů na téma holocaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i vizuální prostředky,“ potvrzuje Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films, který je českým producentem snímku, podílí se na něm i Česká televize.

Peter Bebjak
Zdroj: Evolution Films

Mezinárodní je nejen koprodukce, ale i obsazení, v němž se objeví herci z Německa, Polska, Slovenska i Česka, v jedné z postav diváci poznají i britského herce Johna Hannaha. Hlavní role svěřil režisér slovenským hercům Nöelu Czuczorovi a Peteru Ondrejičkovi. Do kin by měla být Zpráva uvedena na podzim příštího roku.