Kam mizí lidé? Mrazivá slovenská Trhlina se rozšířila do českých kin

Mrazivá slovenská Trhlina v českých kinech (zdroj: ČT24)

Po kriminálních Případech 1. oddělení či pašeráckém dramatu Čára se slovenský režisér Peter Bebjak pustil do dalšího napínavého příběhu. Mysteriózní thriller Trhlina vychází z legend o pohoří Tribeč, v němž údajně záhadně mizí lidé.

Hlavním hrdinou temného příběhu je zvídavý mladík Igor, který během práce v budově bývalé psychiatrie objeví záznamy o muži, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel a podobně záhadně se zase objevil, aniž by dovedl vysvětlit, co se mu stalo a kde přišel ke svým zraněním. Igor zjišťuje, že pobobných případů je více, a sám se vydává pátrat do pohoří Tribeč, aby zjistil, co je na nich pravdy. 

„Nikdy bych neriskoval, aby moji nejbližší trpěli kvůli mým přehnaným ambicím nebo pachtění po úspěchu, po obdivu, po slávě. Igor šel vlastně téměř doslova přes mrtvoly,“ naznačuje představitel hlavního hrdiny Matej Marušin. 

Co je skutečnost, bude zřejmě při sledování zajímat i diváky. Režisér Petr Bebjak přiznává, že se spolu se scenáristou Tomášem Bombíkem snažili vytvořit na plátně „fiktivní realitu“. Podobně jako bestseller Jozefa Karika, podle něhož film vznikl.

„Kniha dává mnoho odkazů na stránky, kde se mohou čtenáři sami dozvědět, co se o těch případech psalo. Už to vytváří pocit, že se příběh opravdu odehrál. Jako třeba Záhada Blair Witch,“ doplňuje Bebjak. 

Fiktivnímu vyprávění podle údajně skutečných událostí jsou diváci ochotni spíše uvěřit, domnívá se režisér. Jeho slova potvrzuje mimořádný úspěch jak knižní Trhliny, tak její filmové verze, která v lednu ve slovenských kinech přepisovala žebříčky návštěvnosti. Jestli bude Trhlina trhák i v českých biografech, zjistí tvůrci od 9. května, kdy se film začíná promítat tuzemským divákům. A to slovensky s českými titulky.