„Víš, že je mi dvanáct, nevadí ti to?“ Zneužívání dětí na internetu zachytil dokument V síti

Teaser: V síti (zdroj: Hypermarket Film)

Dvanáctiletá Týnuška si založila na internetu několik nových účtů. Během pár hodin ji oslovilo přes osmdesát mužů, většinou s erotickou nabídkou. Ve skutečnosti ale odpovídali na falešný profil, který založili dokumentaristé Vít Klusák a Barbora Chalupová. Alarmující reakce je vedla k natočení celovečerního filmu o zneužívání dětí na českém internetu. Mnohé naznačuje už první teaser.

Místo celovečerního dokumentu V síti měl Vít Klusák původně točit virální video, které by upozornilo na vzrůstající čísla zneužitých dětí na českém internetu. Pokus s fiktivním profilem ale ukázal, že takto důležité téma si zaslouží celovečerní film.

Muži, kteří falešnou dvanáctiletou dívku oslovili, ji v drtivé většině explicitně vyzývali ke společné masturbaci prostřednictvím videohovoru. Mnozí také posílali bez upozornění fotografie svých genitálií nebo odkazy na videa s pornografickým obsahem, včetně zoofilního.

„Jen ze statistik vyplývá, že bezmála třetina českých dětí na vlastní oči zažila, že před nimi někdo masturboval prostřednictvím webkamery,“ upozorňuje Klusák.

Dokument Klusák s Chalupovou pojali jako psychosociální experiment. Ve studiu vytvořili dětské pokoje tří dívek, které jsou ve skutečnosti plnoleté herečky. Skrytými kamerami pak dokonce natočili i osobní setkání dívek s „virtuálními predátory“, jejichž tváře ale budou ve výsledném filmu rozmazány. Filmování probíhalo za účasti odborníků z oblasti psychologie, sexuologie i práva, tvůrci během natáčení také několikrát komunikovali s policií. 

„Virtuální predátoři se často skrývají za falešným dětským profilem, což jim usnadňuje oslovit ‚vrstevníky'. Pomocí sofistikovaných triků si brzy získají důvěru dítěte a snaží se z něj vylákat obnažené selfie. Jakmile se jim to podaří, začnou dítě vydírat tím, že jeho fotky zveřejní například na Facebooku nebo rozšíří na jeho škole,“ popisuje Barbora Chalupová, jakým nástrahám jsou děti v on-line prostoru vystaveny.

Natáčení dokumentu V síti
Zdroj: Hypermarket Film

Dokumentaristé by rádi uvedení snímku spojili i s osvětovou kampaní na českých školách. Veškeré audiovizuální materiály jsou už pořízeny, prostředky na postprodukci a případně další doprovodný program se tvůrci rozhodli získat pomocí crowdfundingové kampaně. Potřebnou částkou jim lidé přispěli během pár dní.

Dokument V síti vzniká v produkci Hypermarket Filmu, koproducentem je Česká televize.