Ani dokument, ani animace, ale něco mezi tím. V Třeboni začíná Anifilm

Programový ředitel Pavel Horáček zve na Anifilm (zdroj: ČT24)

Do jižních Čech dorazí stovky animátorů z celého světa, v Třeboni totiž začíná Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. Letošní ročník, který potrvá do neděle, se zaměří na takzvaný anidok, tedy žánr kombinující animovaný film a dokument. Pozvánku na program připojil v rozhovoru pro Události v kultuře programový ředitel Pavel Horáček.

Jak Anifilm přiblíží anidok divákům? 

Řadou programů: třemi bloky krátkých filmů, které pro nás připravila zahraniční kurátorka, a také souborem celovečerních filmů, z nichž  je asi divákům nejznámější Valčík s Bašírem, který tento žánr otevřel širší veřejnosti. 

Co si přesně pod anidokem máme představit?

Anidok je kombinace prvků animovaného filmu s dokumentárními přístupy. Otvírá cestu divákům, kteří mají animaci uloženou jenom pod šuplíkem fantazie, v anidoku se ale propojuje reálný svět s fantaskním. Dají se tak velice dobře znázorňovat složitá témata, která se animovanou formou mnohem lépe zpřístupní. 

Animovaná tvorba je nicméně svázána především s dětskými filmy, co chystáte pro dětské publikum? 

Pro děti je tradičně na Anifilmu připravena zhruba třetina programu, který s animovaným dokumentem nemá úplně tolik společného. Je v něm mimo jiné prezentována nová tvorba ČT, tedy Večerníčky, ale i nové krátké filmy ze světa od studentů a máme také soutěž celovečerních filmů pro děti.

Na festivalu soutěží i počítačové hry. Jak dnes ovlivňují animaci? 

Svět animace a počítačových her je rozhodně velice propojený, řada animátorů zběhla ke hrám, i když předtím natáčeli animované filmy, anebo se k nim zase vracejí. U nás v porotě například letos zasedne Jaromír Plachý, který je toho zdárným příkladem. Jeho hra Chuchel je celosvětově známá a začínal právě jako úspěšný animátor. 

Co byste doporučil z doprovodného programu?

Určitě hudební program, ten se zaměřuje na kapely, které nejsou tolik známé. A dále je připravena řada performancí, speciálních akcí kombinujících hudbu s animací „naživo“. Například náš porotce Max Hattler bude mít svoji prezentaci v kině s 3D brýlemi, kdy on sám bude vytvářet hudbu i obraz.