Zemřel zpěvák Keith Flint, ikonický frontman skupiny The Prodigy

Zemřel frontman The Prodigy Keith Flint (zdroj: ČT24)

Ve věku 49 let zemřel frontman kapely The Prodigy Keith Flint. Zpěváka nalezli mrtvého v jeho domě. Příčina úmrtí nebyla oficiálně potvrzena, ale podle člena skupiny Liama Howletta Flint spáchal sebevraždu.

Podle zpravodajského webu BBC byla policie přivolána do Flintova domu ve městě Dunmow v Essexu zhruba v osm hodin ráno kvůli obavám o zpěvákovo zdraví. Flint byl posléze uvnitř nalezen mrtvý. Podle mluvčího policie nejde o úmrtí, které by nastalo za podezřelých okolností.

„Hluboce šokováni a zarmouceni musíme potvrdit smrt našeho bratra a nejlepšího přítele Keitha Flinta. Byl opravdovým průkopníkem, inovátorem a legendou. Bude nám navždy chybět,“ napsal kapela na Twitteru.

Spoluzakladatel skupiny Liam Howlett zároveň napsal, že Flint spáchal sebevraždu. „Zprávy jsou pravdivé, nemohu uvěřit, že to říkám, ale náš bratr Keith si o víkendu vzal vlastní život,“ uvedl na Instagramu.

Keith Flint se stal v devadesátých letech díky svému energickému stylu a typickému punkovému účesu ikonou britské hudby.

Muzikant se nedávno vrátil do Velké Británie z turné po Austrálii a v květnu měl zahájit americké turné. Skupina The Prodigy patřila k vrcholům loňského ročníku festivalu Rock for People.

Nyní je nejasné, jak bude kapela bez svého hlavního hlasu fungovat dál. Své poslední album nazvané No Tourists vydala vloni.

Firestarter

The Prodigy založil na začátku devadesátých let producent, skladatel a klávesista Liam Howlett společně s Keithem Flintem a Leeroyem Thornhillem. Flint se nejprve zapojil jako tanečník, ale brzy se stal frontmanem. Zlomová byla skladba Firestarter, ke které sám napsal text a ve videoklipu naplno zúročil svou nervní energii.

Přes dočasný rozchod na přelomu tisíciletí skupina úspěšně hrála dosud. Tanečník a klávesista Thornhill kapelu opustil v roce 2000. V současnosti sestavu doplňuje zpěvák Maxim Reality.

Ačkoliv bývají The Prodigy někdy označováni za elektronický punk, v jejich hudbě se mísí různorodé styly od rave a hardcore techna přes alternativní rock a breakbeat až po punk nebo ska. 

Po vydání prvního alba The Prodigy Experience v roce 1992 se stali hvězdami v Británii, o dva roky později s deskou Music For The Jilted Generation pronikli také na kontinent. Globální fenomén z nich udělalo album The Fat of the Land z roku 1997. Skupina objela celý svět a z hitů Firestarter nebo Breathe fanoušci šílí dodnes.