Pěvkyně Renée Fleming slaví šedesátiny. Rusalka i Arabella v MET poprvé vystoupila jako záskok

Americká sopranistka Renée Flemingová slaví šedesátiny. Její kariéra je spjata s Metropolitní operou (MET), kde debutovala v roce 1991 jako hraběnka v Mozartově Figarově svatbě. Na newyorské scéně zpívala především velké lyrické postavy, například Dvořákovu Rusalku. S MET se rozloučila předloni svou další parádní rolí: Maršálkou ve Straussově Růžovém kavalírovi. Prodala přes dva miliony nahrávek.

Oceňovaná pěvkyně se narodila 14. února 1959 v rodině pěveckých pedagogů v pensylvánské Indianě. S hudbou začala už na střední škole. Profesionální kariéru zahájila v 80. letech u malých operních souborů. První větší roli dostala v Salcburku v roce 1986 jako Konstance v Mozartově Únosu ze serailu, průlom do Evropy se jí podařil v roce 1993 jako Armidě na Rossiniho festivalu v Pesaru.

Renée Fleming jako Rusalka v MET
Zdroj: ČTK/AP/Mary Altaffer

V Metropolitní opeře poprvé zpívala v roce 1991 jako záskok v roli hraběnky v Mozartově Figarově svatbě. Během následujícího čtvrtstoletí na první americké operní scéně ztvárnila Paminu (Mozart: Kouzelná flétna), Donnu Annu (Mozart: Don Giovanni), Violettu (Verdi: La Traviata), Desdemonu (Verdi: Othello), Markétku (Gounod: Faust), Taťánu (Čajkovskij: Evžen Oněgin), Manon (Massenet), Rusalku, Arabellu (Strauss) a další role i v soudobých operách.

  • Renée Fleming zpívá árii Rusalky během závěrečného večera festivalu Proms. Orchestr BBC řídí Jiří Bělohlávek:

Kromě Metropolitní opery zpívala v nejvýznamnějších operních domech po celém světě, věnovala se také písňovému repertoáru, muzikálu, dotkla se šansonu, jazzu i rockové muziky. Mnohokrát vystoupila při významných společenských příležitostech – zapěla třeba při finále Super Bowlu, inauguraci prezidenta Baracka Obamy nebo naposledy při pohřbu senátora Johna McCaina.

Odejít na vrcholu

Primadona se s operou rozloučila v roce 2017 na prknech Metropolitní svou parádní rolí maršálky ve Straussově Růžovém kavalírovi. „Člověk nechce, aby si lidi říkali: Proboha tě prosím, už to skonči,“ vysvětlila, proč se s jevištěm rozloučila ani ne v 60 letech. Hudbě se však věnuje dál, jen již ne na divadle.

V Česku Flemingová vystoupila několikrát, poprvé na zámku v Nelahozevsi v roce 1996. Pěvkyně byla velkou obdivovatelkou prvního českého prezidenta Václava Havla, jemuž v roce 2003 věnovala svůj koncert v Obecním domě. V únoru 2009 zpívala na koncertě, který Havel uspořádal v Pražské křižovatce k příležitosti dvacátého výročí sametové revoluce.

  • Renée Fleming a Lou Reed zpívají píseň Perfect Day na koncertě v Pražské křižovatce. Pražskou komorní filharmonii řídí Jiří Bělohlávek: