Dosud neznámé snímky zachycují Havla nebo Kunderu během zlomového sjezdu spisovatelů

Dosud neznámé fotografie zachycují Havla nebo Kunderu (zdroj: ČT24)

Dosud nevystavené snímky Václava Havla nebo Milana Kundery jsou nově k vidění v pražském Domě fotografie. V roce 1967 je pořídila německo-francouzská fotografka Gisele Freundová, pak se na ně však na dlouho zapomnělo. Zachycují přitom autory během zlomových dní proslulého IV. sjezdu československých spisovatelů.

Během tohoto sjezdu, který se konal v červnu 1967, vystoupili Václav Havel, Milan Kundera, Pavel Kohout a režisér Miloš Forman na obranu filmu Sedmikrásky od Věry Chytilové s projevy, které patří k podnětům, z nichž se formovalo pražské jaro.

Gisele Freundová se během svého tehdejšího pobytu s československými spisovateli scházela a také je fotografovala. Tak vznikla řada portrétů nejen Havla a Kundery, ale také filozofa Karla Kosíka nebo překladatelů Jana Vladislava a Adolfa Kroupy. Freundová také navštívila fotografa Josefa Sudka, kterého rovněž portrétovala.

Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy neměla Freundová možnost fotografie do Československa dostat, pak se na ně zapomnělo. Až v osmdesáti šesti letech, když potřebovala peníze, je prodala manželům Murtfeldovým. Právě díky nim se poprvé dostaly na veřejnost.

„Říkala, že v roce 1967 byla velice otevřená atmosféra, plná optimismu a nadšení ze Západu,“ říká majitelka snímků Margarethe Murtfeldová.

Volný cyklus 51 portrétů nebyl ještě nikdy vystaven ani publikován, a tak si jej budou moci diváci poprvé prohlédnout právě v Praze.

Sudka fotil i Timm Rautert

Českou metropoli téměř ve stejnou dobu v roce 1967 navštívil také německý fotograf Timm Rautert, který při té příležitosti vytvořil řadu portrétů jím obdivovaného Josefa Sudka v umělcově ateliéru na pražském Úvoze. Vznikly tak přes čtyři desítky fotografií, které jsou doprovázeny několika pohledy na tehdejší Prahu.

Ačkoli tyto fotografie již byly vystaveny ve dvou významných zahraničních institucích a v Německu jim byla věnována celá monografie, v Čechách bude i tato série fotografií vystavena poprvé.

Výstava fotografií Gisele Freundové a Timma Rauterta v pražském Domě fotografie v Revoluční ulici potrvá do začátku února.