„Co víc si můžeme přát?“ V Praze koncertovali Reef

V Praze koncertovala kapela Reef (zdroj: ČT24)

Dlouhých osmnáct let čekali fanoušci na nové album britských rockerů Reef. Kapela se po pauze vrátila i na koncertní pódia. V létě objela několik významných festivalů, v pondělí pátou desku Revelation představila i v Praze. Jako speciální host večera si v Lucerna Music Baru dvě písně s nimi zazpívala Anna K.

Reef začínali v roce 1993. Chlapecké tváře od té doby vystřídaly šediny a dřevorubecké plnovousy, charakteristický chraplavý hlas frontmana Garyho Stringera ale nezestárl. „Jsme pořád vitální. Pořád vášnivě milujeme hudbu. Vypadá to, že dáváme publiku pozitivní energii, kterou potřebuje nasát. Co víc si můžeme přát?“ pokládá řečnickou otázku baskytarista Jack Bessant.

Když se Reef před patnácti lety rozpadli, pro fanoušky byl jejich konec velkým překvapením. Po čtyřech albech měla kapela našlápnuto od rockové alternativy k mainstreamu. Zpěvák Gary Stringer s baskytaristou Jackem Bessantem se na čas vydali akustickou cestou.

Na festivalu Jam Rock potkali Annu K. Třikrát s ní hostovali na jejím turné a natočili společnou píseň Hold a Little Place. „Nikde jsem ji ani moc neprezentovala, jen na svém Facebooku. Ani rádia ji nehrála, protože říkala: Aničko, až budete mít něco v češtině,“ podotýká ke čtyři roky staré skladbě zpěvačka.

Rozpadlou skupinu spojil v roce 2006 na chvíli pohřeb jejich manažera, kde zahráli tři skladby, přesto ještě pár let trvalo, než začali znovu koncertovat. Že návrat byl dobrým rozhodnutím, potvrzují i recenze na poslední desku Revelation, které jsou nejlepší v historii kapely. Znovuobjevení Reef do svých řad přizvali kytaristu Jesseho Wooda, syna slavného Rona z Rolling Stones, zjemnili tóny a přiklonili se ke zvuku klasického rokenrolu.