Každý má svá práva. Frankfurtský knižní veletrh naslouchá ženám i fanouškům Pottera

Nejen literatura, ale také debata o lidských právech, rovnoprávnosti žen a o afrických zemích je na programu tradičního knižního veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem. Akce láká i fanoušky Harryho Pottera, kterých by se mělo sejít několik stovek. Sedmdesátý ročník veletrhu, který je největší svého druhu na světě, zahajuje 9. října. Do pátku je přístupný jen profesionálům, o víkendu se pak otevře veřejnosti.

Letošního ročníku se zúčastní na sedm tisíc vystavovatelů ze 110 zemí. Geograficky se zaměří na Gruzii, která zde představí sedmdesátku autorů a 160 nově přeložených děl. Česko reprezentuje dvacítka nakladatelů, svůj stánek tu má i ministerstvo kultury. 

Pořadatelé dávají najevo zájem o širší témata než „jen“ literaturu, jak naznačuje i slogan: myšlenky, které hýbou světem. Ředitel Juergen Boos veletrh označil za „politickou platformu“. 

Ve Frankfurtu nám jde o pestrost, výměnu názorů, o to aby prostor dostali i lidé, kterým jinak nikdo nenaslouchá.
Juergen Boos
ředitel veletrhu

Politika do programu výrazně zasáhla loni, kdy se ve frankfurtských halách střetli příznivci a odpůrci kontroverzního politika Alternativy pro Německo (AfD) Björna Höckeho, který je nechvalně proslulý svými radikálně pravicovými výroky.

Boos věří, že se podobná situace letos nebude opakovat, současně se ale staví proti vylučování pravicových, nacionalistických nakladatelství z účasti na největším světovém veletrhu svého druhu. „Povolujeme vše, co není proti německé ústavě a proti deklaraci lidských práv,“ zdůraznil.

Hlas lidských práv

Právě nadcházející 70. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv je jedním z hlavních témat, o nichž se má podle Boose na veletrhu diskutovat. Kampaň, jež zde odstartuje a bude upozorňovat na význam lidských práv, bude pokračovat až do 10. prosince, na který výročí přijetí deklarace připadá. Další debaty se zaměří na práva žen, například na kampaň #MeToo. Hosté veletrhu si budou vyměňovat i názory na budoucnost Evropské unie nebo migraci. 

Odlehčení naopak nabídne pokus o překonání světového rekordu v počtu lidí v kostýmu Harryho Pottera shromážděných na stejném místě. Pořadatelé věří, že příznivců čarodějnického hrdiny se sejde alespoň tisícovka.