Na zámku v Litni vyvrcholí interpretační kurzy. Mladí pěvci procvičí hlasivky Mozartem

Interpretační kurzy na zámku Liteň ukončí mozartovské pasticcio (zdroj: ČT24)

Devět studentů uměleckých škol a konzervatoří, kteří prošli interpretačními kurzy na zámku Liteň, chystá závěrečný koncert. Uskuteční se v pátek vpodvečer v rámci Festivalu Jarmily Novotné. Zazní árie Wolfganga Amadea Mozarta. Letošními lektorkami kurzů jsou pěvkyně Martina Janková s Markétou Cukrovou, které během vystoupení rovněž zapějí.

Závěrečný koncert interpretačních kurzů v Litni se uskuteční v režii operního režiséra Marka Mokoše formou pasticcia, částečně v interiérech, částečně na různých stanovištích zámeckého parku. „Operní pěvec má výrazový prostředek zpěv, ale v prvé řadě je to herec, musí ovládat své tělo, myšlenky, emoce,“ sdělil svůj pohled Mokoš.

S přednesem začínajícím pěvcům pomáhají Martina Janková a Markéta Cukrová. „Když se mladý zpěvák dostane na scénu, tak velice často pozoruji, že ho to svádí, aby šel přes orchestr silou,“ předala jednu ze svých rad sopranistka Janková. „Já se ho snažím upozornit na to, že síla nevydrží dlouho. Je vyčerpatelná,“ dodala s tím, že se snaží mladým předávat takovou techniku, aby mohli pět až do stáří.

Aby začínající operní pěvkyně a zpěváci vše správně pochopili a zažili, pracují i s metodami, které si sama Janková jako studentka vyzkoušela. Foukají například do brčka nebo trhají noviny. „S novinami se lépe dýchá,“ vysvětlila studentka Natálie Šmausová.

Sopranistka Martina Janková není na letošním Festivalu Jarmily Novotné jen lektorkou. Devátého září vystoupí s písňovým recitálem v barokní budově Čechovny v areálu zámku Liteň. Na klavír ji doprovodí Ivo Kahánek a folklórní těleso Ensemble FLAIR. Zazní písně v úpravách letošního jubilanta Leoše Janáčka.