Iva Janžurová se učí střílet, aby z ní byla dobrá Teroristka

Iva Janžurová si zahraje v nové černé komedii ženu, která se rozhodne vraždit. Do snímku Teroristka ji obsadil režisér a scenárista Radek Bajgar, který jí nabídl herecké pole už ve své předchozí, divácky úspěšné komedii Teorie tygra. Novinku natáčí v druhé polovině srpna a v září.

Hlavní hrdinka, učitelka v důchodu Marie, se za cenu vlastní oběti pokusí pomoci jiným. Sežene si zbraň, ale vzápětí zjistí, že vražda je složitá nejen morálně, ale snadné není ani ji prakticky provést. „Tahle Marie – to je jako sestra Kristy z filmu Karla Kachyni Kočár do Vídně,“ přirovnává Iva Janžurová svou postavu k psychologickému dramatu o konci války.

Nová herecká příležitost vyžadovala, aby se naučila střílet. „Připravují mě opravdu šetrně, i instruktor přes zbraně mi ve střelnici vysvětlil rozdíl mezi pistolí a revolverem s decentně utajovanou jistotou, že hází na stěnu hrách,“ okomentovala své pokroky na střelnici.

Natáčení filmu Teroristka: Iva Janžurová, Radek Bajgar
Zdroj: CinemArt

Bajgar: Hrubost se přelévá do společnosti

Radek Bajgar scénář psal přímo pro Ivu Janžurovou. „To, co ta paní v příběhu zažije, je tragické, a přitom to vypadá srandovně, protože není zvykem, aby si starší paní sháněly pistole. Divák musí jít s ní, všechno jí věřit, rozumět jí i v situaci, kdy dělá extrémní věci. Komedie by měla být o pravdě a bolesti. A v téhle poloze je prostě Iva Janžurová nedostižná,“ nepochybuje.

Jednání hlavní hrdinky může možná některým divákům připadat vyhrocené, Bajgar příběhem podle svých slov nicméně reaguje na čím dál vyhrocenější náladu ve společnosti. „V poslední době cítím, jak se hrubost a arogance přelévá do celospolečenské atmosféry. Zkusil jsem ad absurdum domyslet, co by se stalo, kdyby někdo sebeobranu zkusil dotáhnout. I za cenu případného sebezničení,“ vysvětlil.

Jako hlavního protihráče Ivy Janžurové diváci uvidí Martina Hofmanna. „Hraje chlapíka, který je svině, ale velmi zábavná,“ prozradil Bajgar. Do snímku s černým humorem si vybral také Tatianu Vilhelmovou, Pavla Lišku, Evu Holubovou, Janu Plodkovou a Kristinu Svarinskou.

Snímek se sloganem „učitelky v důchodu přece nestřílejí lidi“ vzniká v koprodukci České televize. Premiéru chystá na duben příštího roku.