Oprava hřiště na Fifejdách: Ne nějaké boudičky, ale fajne místo pro chachary

Ostrava opravuje hřiště Kurta Gebauera (zdroj: ČT24)

Dobrodružná krajina určená k dětským hrám a ukrytá mezi panelovými domy. Pro ostravské sídliště Fifejdy ji před více než třiceti lety navrhl a sám s její realizací pomohl sochař Kurt Gebauer. Jedinečné dětské hřiště, které je zároveň výtvarným dílem zasazeným v přírodě, nyní městská část kompletně zrekonstruuje.

Hřiště na Fifejdách je jako místo z jiného světa. Mezi paneláky se najednou může člověk proběhnout po kopcích s amfiteátrem, malými domky, mosty, tunelem a fotbalovým hřištěm. „Říkalo se tomu robinsonádní hřiště, ale je to spíš krajina, v jaké jsem si byl zvyklý hrát,“ popisuje původní inspiraci Kurt Gebauer. „Ne na nějakých žebřících a boudičkách, jsem z Hradce nad Moravicí, tam máme řeku, les, terénní vlny, ploty…“

Výběrové řízení na dětskou atrakci vyhrál Kurt Gebauer v roce 1976. Stavět se začala ale až o čtyři roky později. Hotovo bylo v roce 1985. „Když jsem začal, bylo tady ve škole takové srocení lidí a oni mi říkali: ‚Proč pro ty chachary nam robite takove fajne hřiště, když oni to su lumpi a rozbijeji nam vytahy?‘“ vzpomíná na reakce místních sochař.

Hlína za rum

Najít společnou řeč musel i s dělníky, aby se výsledek co nejvíc podobal původnímu návrhu. „Dával jsem flašku rumu buldozeristovi, aby mi nahrnul trochu hlíny, nebo se hlína měla z různých výkopů vozit někam za Ostravu a já jsem je ukecal, aby ji vozili sem, na kopce,“ přiznává po letech Gebauer.  

Jak chtěl, hřiště má daleko do unifikovaných umělohmotných atrakcí. Na stavbu použil kámen, cihly a dřevo, sehnal staré pražce a telegrafní sloupy. Po věžích se mělo šplhat, jinde rozdělávat oheň, v zimě bruslit na kluzišti. S pomocí místních navíc zasadil do herního prostoru stromy.

Dohlížet teď bude i na rekonstrukci svého někdejšího díla, do níž se pustilo město. Momentálně se řeší projekt, hřiště – včetně vodní kaskády, která nikdy nefungovala – by mělo být opraveno na podzim.

Hřiště Kurta Gebauera na Fifejdách na archivním snímku
Zdroj: ČT24