Představ si. Druhou světovou válku přibližuje divadlo netradičně muzikálem

Muzikál holocaust nezlehčuje, naopak apeluje na lidství v těžké situaci (zdroj: ČT24)

Muzikál o síle lidství zpracovávající téma holocaustu a druhé světové války představí na hudební scéně Městské divadlo Brno. Příběh lásky na pozadí hrůzné doby s názvem Představ si byl na celém světě uveden teprve dvakrát, z toho jednou proti němu brojili kritici kvůli zdánlivému zlehčování závažného tématu.

Muzikál pracuje s principem divadla na divadle. Polská židovská rodina v něm během druhé světové války nacvičuje představení pro zbytek varšavského ghetta. V jejich hře se píše rok 70 našeho letopočtu, kdy je starověká pevnost Masada dobývána Římany. Židé v ní se tehdy rozhodli, že raději zemřou rukou svých bližních než utlačovatelů.

Stejně se ale cítí protagonisté hry v ghettu v roce 1942, kdy vrcholí nacistické zlo a mnoho z nich je odváženo do koncentračních táborů. Hlavní protagonista Daniel Warshowsky věří, že paralela mezi historickým příběhem a současnou situací pomůže obyvatelům Varšavy bránit se nacistům.

Herci Dušan Vitázek a Barbora Musilová v muzikálu Představ si
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Historická událost inspirovala izraelského skladatele Shuki Levyho, který napsal hudbu k příběhu spisovatele Glenna Berenbeima. Zajímavostí muzikálového zpracování je jeho samotný motiv. Tam, kde jeden vnímá historii a hrůzy doby, druhý vidí romantický příběh.

Najednou je to holocaust a jejda, u toho by se asi nemělo zpívat. Naopak, mělo, protože ty věci už jsou tak zásadní a vnitřní, hrůzné nebo krásné, že už nejdou vypovědět, a tak se musí zazpívat.
Dušan Vitázek
herec

Inscenaci zařadilo divadlo do repertoáru i jako připomenutí blížícího se výročí 80 let od vypuknutí druhé světové války. „My jsme jen čekali na to, až bude vhodná doba. Myslíme si, že ta nazrála, a ani jsme nevěděli, jak moc budeme aktuální,“ vysvětlila dramaturgyně Klára Latzková.

Příběh, který v Londýně zůstal nepochopen a v Německu se naopak setkal s nadšením, teď v Brně při svém teprve třetím celosvětovém provedení čeká na ohlasy zdejších diváků při sobotní premiéře. „Ten muzikál a jeho poslání jsou především o síle nezlomnosti lidského ducha. Já tvrdím, že je vlastně něžný,“ pozval diváky režisér Petr Gazdík.