Další úspěch Kupkových děl, dva obrazy se v Londýně vydražily celkem za 75 milionů korun

V přepočtu za 52,3 milionu korun a 22,8 milionu korun včetně aukční přirážky se v londýnské aukční síni Christie's vydražily olejomalby Františka Kupky ze 30. let: Série C III. Élévations a Bílá na modré a červené. O rekordní cenu za obraz českého umělce se ale nejedná.

Odhadní cena obou děl jednoho ze zakladatelů moderního abstraktního malířství byla „jen“ půl milionu liber, jde tedy o značný úspěch.

„Kupka je pro mě jedním z velkých avantgardistů 20. století, takže není překvapením, že ti, co kupují Picassa nebo Magritta, tak se nyní zaměřují i na umělce jako je Kupka,“ řekl ČT24 licitátor a globální prezident aukční síně Christie's Jussi Pylkkanen.

Šéfredaktor Artplus.cz: Čekal jsem vyšší cenu (zdroj: ČT24)

Český rekord stále drží Kupkův olej L'Envolé (Vzlet) vydražený v roce 2016 ve Stockholmu, kdy cena dosáhla výše 68,7 milionu korun i s aukční přirážkou. Za více než 50 milionů korun se v minulosti prodaly ještě další čtyři Kupkovy obrazy.

„Hodnotíme to velmi pozitivně, Kupkův obraz ze série C ze 30. let se tímto výsledkem stal vůbec nejdražším dílem z jeho pozdního období a vstoupil mezi pět nejdražších děl, co se kdy prodala v aukci,“ dodala k výsledku londýnské aukce specialistka na impresionismus a modernu Anna Povejšilová.

Naopak šéfredakor serveru Artplus.cz Jan Skřivánek přiznává, že měl od výsledku londýnské draždy vyšší očekávání: „Čekal vyšší cenu. Jiný obraz ze série C se na podzim 2016 prodal v Praze za 62 milionů korun. Čekal jsem, že tento obraz, který je výrazně větší, se prodá minimálně za stejnou částku.“

V londýnské Christie's šla do aukce tvorba věhlasných impresionistů a modernistů. K mání bylo devět obrazů Pabla Picassa, přičemž plátno Mousquetaire et nu assis, označené organizátory za zlatý hřeb večera, se prodalo za 13,7 milionu liber (396 milionů korun včetně přirážky).

V nabídce byla dále díla Clauda Moneta, Edgara Degase či Fernanda Légera, ale také například sochaře Augusta Rodina. 

Aukce moderního umění budou v Londýně pokračovat a už ve středu půjdou u Christie's do dražby další dvě díla Františka Kupky: akvarel Impromptu a pastel Autour d'un point z druhé dekády 20 století. V síni Sotheby's se pak bude dražit poválečné dílo česko-francouzské malířky Toyen s názvem La nuit roule des cris v rámci aukce surrealistického umění. Odhadní cena je v přepočtu 5,7 milionu korun.