Prezident Blaník hraje o vše. V cestě mu stojí Čína i lumpenkavárna

Události v kultuře: Prezident Blaník jde do kin (zdroj: ČT24)

Prezidentské klání skončilo a desítky protřelých komentátorů i miliony politologů z lidu se dohadují, co všecko ovlivnilo výsledek. Alternativní pohled na věc nebo snad alternativní fakta o průběhu kampaně nabízí čerstvá filmová satira Prezident Blaník. Tonda chtěl sice původně na Hrad, nakonec ve čtvrtek vstoupí aspoň do českých kin.

Protože film do jisté míry stojí a padá s událostmi posledních měsíců a týdnů, snažili se filmaři dostat ho do kin co možná nejdříve po druhém kole voleb. Natočili proto dvě různé varianty jeho konce, z nichž pak tu vhodnou vybrali po sobotním oznámení konečných výsledků.

Kromě snahy o maximální aktualitu filmaři používají i další osvědčené principy původní Kanceláře Blaník. Některé seriálové postupy ale ustoupily výrazněji filmovému způsobu vyprávění, především typická nervní kamera se podstatně zklidnila.

Tvůrčí tým si byl navíc dobře vědom pasti, kterou by představovala snaha nabídnout divákům jenom řadu oddělených vtipných scének, a proto nevyprávějí příběh volební kampaně zcela chronologicky, což otevírá prostor pro tajemství i napětí.

Příběh Tondy Blaníka vznikl pod vedením producentů Milana Kuchynky a Pavla Strnada z Negativu, v koprodukci s Českou televizí a společností Seznam.cz a za podpory Státního fondu kinematografie.

Trailer k filmu Prezident Blaník (zdroj: ČT24)

Hlavní hrdina nebo spíše antihrdina, známý lobbista a šedá eminence české politické scény Tonda Blaník (Marek Daniel) také ohlásil prezidentskou kandidaturu. Za nezbytné asistence věrných podržtašků Lenky (Halka Třešňáková) a Žížaly (Michal Dalecký) voličům nasliboval máslo a lithium do každé rodiny nebo korupci dostupnou pro všechny a sehnal dokonce i sto tisíc podpisů. Kandidaturu na Hrad však nakonec nepodal, když se Žížalovi nepodařilo doručit podpisové archy na ministerstvo.

Uvolnit frustraci z politiky

To vše už fanoušci mohou vědět z několika upoutávek, ale až celovečerní snímek odhaluje děsivé pozadí druhé přímé volby českého prezidenta. Fatální partii o budoucnost republiky hraje kromě devítky kandidátů také delegace čínských investorů nebo gang pražské lumpenkavárny.

Tonda Blaník je sice odhodlaný podrazit podle potřeby úplně všechny, včetně svých dvou leguánů pojmenovaných něžně Levá a Pravá, nakonec ale musí svést nerovný souboj s vlastním svědomím, které ho pronásleduje v podobě ráčkujícího přízraku prvního prezidenta České republiky.

Film Prezident Blaník navazuje na oblíbený seriál, který podobně jako jiné české satiry z posledních let Blonďatá bestie nebo Ovčáček čtveráček, reaguje na konkrétní politické kauzy, skandály nebo zveřejněné odposlechy. Postava Tondy Blaníka vznikla hlavně proto, abychom uvolnili frustraci z politiky, říká režisér Marek Najbrt.

Tvůrci původně zvažovali skutečnou prezidentskou kandidaturu

O lobbistické Kanceláři Blaník od roku 2014 zatím vzniklo 75 krátkých epizod v pěti sériích, které celkově zaznamenaly více než 46 milionů diváků. Tvůrci za satirický seriál získali Cenu Václava Havla nebo Českého lva. Ze série se stal společenský fenomén, lidem na ulici vyzvání z telefonu jeho znělka a doma mohou mít hrnek s Blaníkem nebo speciální deskovou hru.

Nápad posunout sled krátkých dílů do delšího tvaru se proto sám nabízel. „O celovečerní formě Blaníka nás přesvědčovala spousta kolegů brzy po uvedení první sezony seriálu. My jsme si ale byli od začátku jisti tím, že pokud někdy, tak v době silné politické události, jakou je volba prezidenta,“ říká producent Milan Kuchynka.

Rozhovor s Markem Najbrtem a Halkou Třešňákovou (zdroj: ČT24)

Tvůrci filmu nejprve pracovali s drzou myšlenkou, že by se představitel Antonína Blaníka herec Marek Daniel nechal úředně přejmenovat a na hlavu státu skutečně kandidoval. Nakonec se však rozhodli pro méně razantní variantu fiktivního kandidáta, který ale během kampaně přímo vstupuje do veřejného prostoru. Natáčení probíhalo během sběru podpisů na ulicích, při debatách prezidentských kandidátů, na oslavách 17. listopadu nebo ve zpravodajství České televize.

Tvůrci se snažili co nejpružněji reagovat na aktuální politické události, takže scénář, pod kterým jsou podepsáni Tomáš Hodan, Robert Geisler, Jan Bartes, Benjamin Tuček a Marek Najbrt, vznikla během natáčení. Předepsané dialogy se zároveň přirozeně mísí s okamžitou improvizací, například ve chvíli, kdy se na prezidentské debatě na Právnické fakultě nečekaně objeví Andrej Babiš a hned si začne s Blaníkem tykat.

Režisér Marek Najbrt, který má zkušenosti s dokumentem i hraným filmem, kombinuje postupy obou žánrů a film je nejsilnější právě v momentech, kdy prolamuje hranici reality a fikce. Vrcholem je patrně absurdní a přitom zcela civilní etuda šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Ve filmu se dále objeví třeba Miroslav Kalousek, Ladislav Špaček, Tomáš Sedláček, Jakub Železný nebo Tomáš Klus. A možná přijde i Miloš Zeman.

Narodil se v roce 1971 v Praze. Vzdělání: Studoval Fakultu stavební na pražské ČVUT, nedokončil ji ale kvůli sametové revoluci. Vysokoškolské vzdělání získal až v roce 2011 na VŠD Sládkovičovo, Fakulta verejnej politiky a verejnej správy. Profesní zkušenosti: Působil jako investiční konzultant v oboru kupónové privatizace na začátku 90. let, od roku 1993 do současnosti je lobbistou na volné noze. Oblíbený nápoj: káva. Oblíbené oblečení: dobré boty. Oblíbená hudba: Karel Kryl, Bob Dylan, Lenka Filipová. (zdroj: Prezident Blaník)

Prezident Blaník
Zdroj: Negativ