Jedlíci kukuřice poslouchají WWW. Ondřej Sifon Anděra hraje pro diváky ČT24

Lubomír Typlt s Ondřejem Anděrou hosty Kultury+ (zdroj: ČT24)

Výtvarník Lubomír Typlt a jeho Jedlíci kukuřice se představují v jihlavské Oblastní galerii Vysočina. Tři desítky vystavených velkoplošných obrazů, které nejsou běžně k vidění, malíř zapůjčil od svých sběratelů ze soukromých sbírek. Součástí vernisáže byl také koncert kapely WWW, pro kterou píše texty. Jejich muzika zazněla i ve studiu pořadu Kultura+, kam Typlt a Ondřej „Sifon“ Anděra přijali pozvání.

Lubomír Typlt s Ondřejem Anděrou jsou už dvě dekády uměleckými partnery. Do hudebních skladeb přetavují Typltovy texty i motivy z pláten. Výsledkem je unikátní výraz elektronické kapely WWW. 

„Obrazy, které si vymyslím vizuálně, se potom objevují v textech nebo je tomu naopak. Hodně pracuji s větrem a dalšími živly,“ říká Typlt.

„Zasahujeme si vzájemně do textu nebo do hudby, v okamžiku kdy se jednomu něco nezdá na práci toho druhého, tak jdeme s kritikou okamžitě ven, protože díky tomu se člověk pohybuje v tvorbě rychleji dopředu,“ doplňuje Anděra. Propojení obou umělců demonstroval koncert WWW na vernisáži ve studiu týdeníku Kultura+.

Lubomír Typlt prošel školami význačných osobností české a německé výtvarné scény. Významně jej ovlivnila generace německých nových expresionistů. Souběžně s expresí v jeho výrazové škále existuje rovina geometrické abstrakce. Obrazy přitom staví na jasných základech anatomie a perspektivy. Vedle obrazů tvoří také objekty a instalace.

Události v kultuře: Jedlíci kukuřice (zdroj: ČT24)

Názvy obrazů diváka někdy překvapivě zavádějí do oblasti strojírenství, energetiky a jaderné fyziky. V případě Jedlíků kukuřice nelze přehlédnout reminiscenci na slavné Jedlíky brambor od Vincenta van Gogha.

Typltovy obrazy jsou velkoformátové, postavy na nich září v životních velikostech. „On sám říká, že mu to vyhovuje, že má víc možností do toho plátna zasahovat vlastní rukou, hřebeny nebo špachtlemi,“ podotýká kurátorka výstavy Ilona Staňková. Výstava Jedlíci kukuřice potrvá v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě až do osmého dubna.