Travolta: Filmy jsou jen jedna část života

Karlovy Vary - „Neprožívám extrémně své filmové úspěchy a neúspěchy, prostě k životu patří,“ tvrdí americký herec John Travolta. Hvězdný host karlovarského festivalu je nicméně spojen především s filmem. Jeho poslední snímek Sezona zabíjení má navíc dnes ve Varech světovou premiéru.

Travolta má na kontě nominace na Zlatý glóbus i na Oscara. S tím, že ve světě filmu tak uspěje, ale prý nepočítal. „Pocházím z chudé rodiny a jediné, co jsme opravdu měli, bylo umění. Nikdy jsem nevěřil, že budu moct vydělávat tím, co mě skutečně baví - hraním a tančením,“ přiznal.

Ale podařilo se. Na oběžnou dráhu slávy ho vykopla v roce 1978 role tanečníka Tonyho Manera v Horečce sobotní noci. „Měsíce jsem trénoval, abych měl stejné taneční dovednosti jako moje postava,“ vzpomíná Travolta. Tanec ho mimochodem baví dodnes, jak předvedl i první festivalový den při uvedení projekce Pomády v letním kině. „Je součástí mé duše. Dělá lidi šťastnými a i já jsem šťastný, když tancuju,“ říká. Jeho pozici nedlouho po Horečce upevnil právě muzikál Pomáda, v němž také uplatnil vedle hereckého talentu i pohybové nadání.

Řídil se přitom prý trendem v herectví, který nastolil podle jeho slov Robert De Niro. "Herec se musel plně ztotožnit se svou postavou, jako to bylo třeba ve filmu Zuřící býk, kde byl De Niro skutečně boxer, aby tuto postavu mohl hrát," vysvětlil Travolta. Se svým hereckým vzorem se poprvé setkal před kamerou až při natáčení dramatu Sezona zabíjení, přestože je pojí dlouholeté přátelství.

Na filmu se Travoltovi líbila především výzva, kterou příběh o veteránech války v Bosně je. „V kinematografii nastává nový věk, který je představován výstřelky až komiksového charakteru. A to není můj šálek čaje. Já mám na mysli v první řadě postavy,“ tvrdí. I proto je jeho filmografie opravdu různorodá. Od tanečních romancí přes komediální (Kdopak to mluví) a ujeté (Pulp Fiction - historky z podsvětí) role až po „bad guys“ (Swordfish: Operace hacker) či dramata.

Brífink amerického herce Johna Travolty (zdroj: ČT24)

K posledním jmenovaným patří i Sezona zabíjení. "Je to první esej o válce od Návratu domů a Narozen 4. července. Všímáte si mentálního rozpoložení lidí, kteří musí bojovat ve válce, ať už chtějí, nebo ne, je to o jejich utrpení. A já jsem se chtěl ponořit do toho, jaké to pro takové lidi musí být," uvedl Travolta, čím ho snímek zaujal.

„Dělám zásadně filmy, kterým skutečně věřím,“ dodal. Zkusit si filmování i z druhé strany jako mnozí jeho kolegové se ale prý nechystá. „Režírování a produkování vám zabere hodně času. A mě život zabírá i spoustu jiných věcí,“ zdůrazňuje, že film je v jeho životě důležitý, ale ne jediný.