Česká filharmonie získala Semjona Byčkova. A tím i jistotu

Česká filharmonie podepsala smlouvu se Semjonem Byčkovem (zdroj: ČT24)

Semjon Byčkov podepsal v pondělí pětiletou smlouvu s Českou filharmonií. Přední český orchestr povede jako šéfdirigent a hudební ředitel po zesnulém Jiřím Bělohlávkovi od sezony 2018/2019. Pod Byčkovovou taktovkou zahraje filharmonie už v prosinci, na tomto koncertě ale dirigent vystoupí jako plánovaný zástupce Jiřího Bělohlávka.

„Pro Českou filharmonii je dnešní den zásadní, protože podpisem smlouvy se Semjonem Byčkovem se orchestru vrací jistota. Jistota toho, že bude mít v čele umělce, který bude pracovat podobně jako Jiří Bělohlávek a přichází s podobnou koncepcí, takže zůstane zachována kontinuita,“ okomentoval podpis smlouvy ředitel České filharmonie David Mareček.

Čtyřiašedesátiletý Američan ruského původu, který je od minulé sezony jedním z hostujících dirigentů tělesa, se stal dvanáctým dirigentem v čele filharmonie od jejího vzniku v roce 1896. O nástupci Bělohlávka, který zemřel letos 31. května ve věku 71 let, je rozhodnuto několik měsíců. Orchestru se současně ujmou dva hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil.

Byčkov na České filharmonii oceňuje, že si dovedla zachovat svou jedinečnou identitu. Považuje ji za „kombinaci slovanského ducha a západního pohledu na svět“.

V hudebním světě, který je čím dál více globalizovaný a uniformní, patří orchestr, jenž si uchová autentický výraz a zvuk, ke světovým uměleckým pokladům.  (…) Pro umělce není větší výsady než být součástí instituce, která sdílí stejné hodnoty, stejné nadšení a stejnou oddanost hudebnímu umění.
Semjon Byčkov

Přednímu tuzemskému orchestru se chce věnovat naplno. Role šéfdirigenta se formálně ujme v říjnu příštího roku při zahájení další sezony. Vedle zahajovacích koncertů, šesti abonentních a dvou nahrávacích týdnů bude Českou filharmonii řídit i během zahraničních turné a na hlavních tuzemských festivalech. Už v příští sezoně povede velká turné do USA a Německa. Orchestr bude dirigovat i ve vídeňském Musikvereinu v sezonách 2018/2019 a 2019/2020. 

Semjon Byčkov se narodil v Petrohradě v roce 1952. Poprvé dirigoval ve čtrnácti letech sbor, v sedmnácti letech již vedl symfonický orchestr a o rok později, kdy vstupoval na Petrohradskou konzervatoř, i operní orchestr. Ve 23 letech emigroval do Spojených států. Rus s americkým občanstvím během své dosavadní kariéry dirigoval prakticky všechny významné orchestry světa, jako jsou například Berlínská a Vídeňská filharmonie, Londýnský symfonický orchestr nebo Newyorská filharmonie. Pravidelně vystupuje na festivalu BBC Proms. Zároveň sklízí úspěchy v operním žánru, kde řídil například Královskou operu Covent Garden v Londýně, newyorskou Metropolitní operu, Vídeňskou státní operu nebo Salcburský festival.

Semjon Byčkov
Zdroj: Stránky Semjona Byčkova