Recenze: Z Wind Riveru mrazí

Na bezútěšných pláních indiánské rezervace ve Wyomingu je nalezeno tělo bosé indiánské dívky. Zlo, před kterým prchala, muselo být brutální, a lovec Cory Lambert s agentkou FBI Jane Bannerovou se vydávají po jeho stopě… A s nimi i diváci mrazivě tichého westernového krimithrilleru Wind River.

Brilantní scenárista (Sicario: Nájemný vrah) a nadějný režisér Taylor Sheridan natočil drsný portrét nehostinné země, jež je ovšem to jediné, co její obyvatelé mají. Musejí být silní, aby přežili, neboť tu (stejně jako v přírodě) vlci zabíjejí hlavně ty slabé. Je to silné a přímočaré, stejně jako finální dialog dvou mužů, kteří prožili stejné utrpení, jenž sevře příběh do precizně napsané i odehrané pointy, po které už není co dodat.

Tahle intenzivní story, odehrávající se hluboko pod bodem mrazu, osciluje mezi thrillerem, westernem, etnografickým dramatem a revenge movie, a nejde v ní o rozplétání surové vraždy, ale o atmosféru a charaktery jednotlivých figur. Probleskuje v ní nejen Sicario, ale také Mlčení jehňátek i něco z atmosféry Farga či Tarantinova westernu Osm hrozných, jenž je rovněž situován do zimních hor Wyomingu.

V životní roli tu dominuje Jeremy Renner, jehož stopař Cary ví, že bolesti je třeba se poddat, protože je to jediná možnost, jak nepřijít o vzpomínky, umí číst stopy a má instinkty predátorů, které loví. Vedlejší figury, v čele s autentickým Grahamem Greenem, brázdí na sněžnicích či sněžných skútrech bílou poušť a věrohodně působí jako ti, kteří jsou již hodně unavení neustálým bojem s životem.

To vše, podmalováno mrazivě studeným vizuálem Bena Richardsona, vytváří hustou atmosféru bílého pekla Wyomingu, kde není napětí dosahováno akcí, ale očekáváním příštího. Je to nezastavitelné jako blizard, který v mžiku oslepí slunce bílou tmou, trochu umluvené, ale daleko častěji výmluvné, ukotvené Sheridanem do další nebezpečné enklávy Ameriky, kde se snadněji umírá, než žije. Kde když sněží, všechny stopy rychle mizí. Věřím, že tu, kterou v divácích Wind River zanechá, nějaká chumelenice nesmázne.