Rolling Stones chystají nové album, Mick Jagger zatím píše protestsongy

Frontman britské skupiny The Rolling Stones Mick Jagger vydal dvě písně, kterými vyjadřuje zklamání ze současného politického dění ve světě. Skladby Gotta Get a Grip (Musíš se vzpamatovat) a England Lost (Anglie prohrála) považuje zpěvák za audiovizuální projekt. Písně zároveň předskakují novému albu, které „Stouni“ připravují.

Mick Jagger uvedl, že dvě písně napsal jako odpověď na úzkost z měnící se politické situace, která je nepředvídatelná. „Máme očividně spoustu problémů. Jsem tedy politický optimista? Ne,“ konstatoval.

Písní England Lost podle magazínu Rolling Stone připomíná Jagger zmatení po prohraném fotbalovém utkání, které je analogií k nynější složité době. „Je to o nepochopitelnosti toho, kde jste, o pocitu nebezpečí. Takto jsem se cítil, když jsem to psal,“ vysvětlil Jagger.

Temný nádech má také druhá píseň Gotta Get a Grip, která mimo jiné zmiňuje politické skandály, zprávy o uprchlících, společenský chaos nebo teroristické hnutí Islámský stát. „Sdělením by mělo být, že nehledě na všechny tyhle věci, které se dějí, musíte žít vlastní život, být sami sebou a pokusit se vytvořit svůj osud,“ uvedl muzikant.

Obě písně Jagger začal psát v dubnu s tím, že je zveřejní ihned po dokončení, neboť vyčkávat na celé chystané album by prý nemělo smysl. „Nechtěl jsem čekat do příštího roku, kdy by tyhle dvě nahrávky mohly ztratit jakýkoli význam,“ dodal Jagger.

Rolling Stones zatím poslední desku s vlastními autorskými písněmi vydali v roce 2005. K novému albu se zatím na svém webu vyjádřil kytarista Keith Richards: „Nahráváme nové věci a přemýšlíme, kam zamíříme dál. Nemyslím si, že to vydáme hned, ale ani nás to nebude stát velké úsilí. Nahrávání je vždycky zábava. Pro Rolling Stones je to hnací síla, která nás drží při životě. Uvidíme, s čím přijdeme příště.“

Zatím poslední desku „Stouni“ vydali minulý rok. Vrátili se ke kořenům a lásce k blues a nahrávku nazvanou Blue & Lonesome sestavili ze skladeb chicagské bluesové scény poloviny minulého století.