Neboj, David Stypka bojuje se strachem novou deskou

Rozhovor s Davidem Stypkou (zdroj: ČT24)

David Stypka si loňským EP Jericho zajistil pozornost médií, posluchačů i Akademie populární hudby, která jej nominovala na cenu Anděl v kategorii objev roku. Ve svých sedmatřiceti letech se tak rodák z Frýdku-Místku coby čerstvý talent zabydluje na scéně české populární hudby. Se svou kapelou Bandjeez na ni přidal novou desku. Jmenuje se Neboj.

„Jeho písničky nejsou prvoplánově rádiové, cesta bude delší, ale o to, myslím si, že bude delší kariéra Davida,“ předpovídá producent a hledač talentů Martin Červinka, který Stypku objevil. Do povědomí se dostal také díky kapele Jelen, která skupinu Bandjeez přibrala na turné. Jelen se účastní i křtu nové desky 8. června v Brně a 18. června v Praze. Na novinku si Stypka přizval řadu hostů, například nazpíval duet s Ewou Farnou, a zařadil na ni i skladby z loňského čtyřpísňového EP Jericho. 

„Většina písniček už byla úplně nebo téměř napsaná, takže zvýšený humbuk, který se vyskytl kolem mě a kapely, až tak do obsahu nezasáhl,“ uvedl Stypka. „Deska vznikala v mém velmi niterném rozpoložení, kdy jsem řešil strach, a tak i vyšla - je celá o strachu. V čem nás brání, o co nás připravuje a jak nad ním můžeme vyzrát.“

Novinku chce představit na podzim i na prvním vlastním turné. „Asi nepojedeme úplně sami, chtěli bychom, stejně jako Jeleni vzali nás, vzít zase někoho, komu koncerty můžou pomoct najít fanoušky a rozkoukat se na větších pódiích,“ plánuje Stypka.