Švankmajer pozoruje život Hmyzu ve svém posledním celovečerním filmu

Švankmajer a Hmyz. Kultovní režisér pracuje na svém sedmém filmu (zdroj: ČT24)

Surrealista, výtvarník a režisér Jan Švankmajer pracuje na svém sedmém celovečerním filmu, který podle něj bude i jeho posledním. Dodělává záběry s herci a pak ho čeká práce na animovaných pasážích. Scénář si napsal už v sedmdesátých letech a částečně v něm vychází z dramatu bratří Čapků Ze života hmyzu.

„Všechny moje filmy se zabývají jedním tématem – manipulace a svoboda. Takže to bude zase o tom,“ přibližuje Jan Švankmajer svůj nejnovější film Hmyz. Jeho novinka ale nejsou jenom mravenci či brouci. Příběh se odehrává ve vesnické hospodě mezi ochotníky, kteří zkoušejí divadelní hru.

Hmyz natáčí Švankmajer v soukromém ateliéru nedaleko Prahy. Na tomto místě pracuje český surrealista od devadesátých let. Poprvé tu natáčel Lekci Faust. Světově uznávaný tvůrce kombinující animaci s hranými pasážemi dosud natočil šest celovečerních titulů – první byl v roce 1988 snímek Něco z Alenky, poslední před sedmi lety pak film Přežít svůj život.

Sedm filmů a dost

Kultovní režisér tvrdí, že je to naposledy, co se pustil do práce na celovečerním snímku. Další už neplánuje. „Je to strašně namáhavé,“ vysvětluje více než osmdesátiletý autor.

Filmy Jana Švankmajera
Zdroj: ČT24

Neznamená to však, že by už nikdy nic nevytvořil. „Nevylučuju, že bych natočil nějaký krátký film,“ podotkl Švankmajer. „Budeme pravděpodobně dělat výstavy. Aktivit máme skutečně do konce života,“ doplnil jeho producent Jaromír Kalista.

Odměna pro dárce

Pro tento projekt, který finančně podpořila i Česká televize, sháněl Švankmajer prostředky také prostřednictvím internetové sbírky od fanoušků z celého světa. Vybralo se téměř 300 tisíc dolarů a někteří dárci tak získali možnost nahlédnout do ateliéru, jak kultovní tvůrce natáčí.

„Vidět tohle studio je pro mě jako návštěva Disneylandu. To, jak je propojený jeho domov a studio. Je to velmi osobní, tolik odlišné od Hollywoodu,“ popisuje jedna z dárkyň a zároveň filmařka Tingerine Liu.

Nadšení ze spolupráce s Švankmajerem neskrývá ani představitelka jedné z šesti hlavních postav. „Po tomhle filmu, když už nenatočím nic, tak můžu být spokojená,“ řekla Kamila Magálová. Vedle ní se pak objeví i Ivana Uhlířová, Jiří Lábus nebo Jaromír Dulava. V kinech se Hmyz představí v příštím roce.