Pražská galerie vybrala něco ze Švankmajera pro jeho Hmyz

Jan Švankmajer vystavuje v DSC Gallery (zdroj: ČT24)

Pražská DSC Gallery vystavuje nejnovější výtvarná díla Jana Švankmajera. Imaginární svět slavného surrealisty otevřela na podporu crowdfundingové kampaně, jejímž prostřednictvím Švankmajer vybírá na svůj údajně poslední film.

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout objekty z posledních tří let umělcovy tvorby. „Nesouvisí s filmem, jde o volnou tvorbu, ale zároveň tento projekt spontánně podporuje financování jeho nového snímku. Vybírali jsme díla před několika dny, před odjezdem Jana Švankmajera na Šumavu, kde tvoří a kde připravuje film. Chtěli jsme upozornit, že zbývají poslední dny, kdy je možné přispět na jeho natočení,“ uvedla Olga Trčková z DSC Gallery.  

Nedostatku financí, které bránily v přípravě snímku, o němž jednaosmdesátiletý filmař tvrdí, že je jeho poslední, se Švankmajer nemusí obávat. Cílovou částku vybral dlouho před ukončením crowdfundingu, do posledního týdne sbírky vstupuje s více než 200 tisíci dolary, což odpovídá 150 procentům původně požadovaného obnosu.

Jan Švankmajer vybírá brouky pro svůj film Hmyz
Zdroj: Indiegogo

V chystaném titulu s názvem Hmyz vychází z námětu ze sedmdesátých let. Film, inspirovaný Kafkovou Proměnou i Čapkovou divadelní hrou, by měl mít premiéru zřejmě v roce 2018.