Hammondkář Pivec: V New Yorku zůstanu, ale do Česka se rád vracím

Rozhovor s Ondřejem Pivcem (zdroj: ČT24)

Před sedmi lety přerušil úspěšně rozjetou kariéru jazzového muzikanta v Česku a Evropě a vydal se do Ameriky. A obstál. Ondřej Pivec je jedním z nejúspěšnějších hammondkářů současnosti na světě. Spolupracuje například s americkým zpěvákem Gregorym Porterem. Teď se na chvíli ale vrátil domů. 19. listopadu zahraje ve Slaném a poté pět koncertů v pražském Jazz Docku. Natáčí také desku se svou původní kapelou, Organic Quartetem. Více o svých hudebních plánech prozradil v rozhovoru.

Zanedlouho to už bude osm let, co jste se přestěhoval za muzikou do New Yorku. Co se vám nejvíc v této životní etapě povedlo?

Nejšťastnější, co mě potkalo, je, že jsem se vůbec odhodlal do New Yorku odjet. Zadruhé, že jsem to tam vydržel první dva, tři roky, kdy jsem v podstatě neměl co dělat. A teď jsem nejvíc vděčný za spolupráci s Gregorym Porterem. 

S Gregorym Porterem jste natočil album Take Me To The Alley. Jak jste se k němu vůbec dostal?

Začlo to v roce 2013, kdy jsem s ním vystoupil jako host na galavečeru Struny podzimu. Psal jsem mu potom poděkování, že to bylo moc fajn, ani jsem nečekal odpověď. A on mi odpověděl, že zrovna natáčí desku a pozval mě do studia. Nic jsem nenatočil, nicméně jsem se tam potkal s jeho producentem. Když zjistil, že jsem z České republiky, hned se mě začal vyptávat na Jaromíra Honzáka. Dal jsem mu na něj kontakt, a když si pak bral moje telefonní číslo a viděl moje jméno, říká: „Hele, já tě znám taky.“ Že sbírá evropský jazz a má desky Organic Quartetu. Od té doby jsme zůstali v kontaktu, doporučil mě pak na poslední desku Gregoryho. Myslel jsem, že tím spolupráce skončila, ale o dva měsíce později se mi ozval jeho manažer, jestli bych s nimi nechtěl odjet šňůru.

S jakou chutí se teď vracíte domů? Vnímáte Česko ještě jako svůj domov?

Když to trochu zlehčím, tak se vracím s velkou chutí na jídlo, protože to mi v New Yorku velmi chybí. Zhruba prvních pět let jsem měl tendence se sem moc nevracet, to se změnilo a teď jsem tu rád. Zůstanu v New Yorku, ale rád se sem vracím. 

Čekají vás tu koncerty a také nahrávání nového alba s Organic Quartetem. Jak moc spojujete svou budoucnost se svou původní kapelou?

Měli jsme pět, šest let pauzu, ale když jsme se poprvé po téhle pauze sešli, zjistili jsme, že nám to pořád strašně funguje, tak jsme se rozhodli, že v tom budeme pokračovat. Takže budoucnost to určitě má.