Karel Roden jako Jan Masaryk hraje o republiku i o duši

Dva dramatické roky v životě diplomata a politika Jana Masaryka zpracovává režisér Julius Ševčík v novém filmu nazvaném prostě Masaryk. V titulní roli se představí Karel Roden. Koprodukční snímek, na kterém se podílela i ČT, vstoupí do českých kin na jaře. Filmaři ale už představili první teaser.

Pro Karla Rodena je to v krátké době druhé filmové setkání s rodinou prvního československého prezidenta. Nejprve si zahrál samotného Tomáše Guarrigua Masaryka ve Zločinu v Polné (dvoudílný snímek o tzv. hilsneriádě si lze přehrát v iVysílání), teď jeho syna Jana.

„Měl jsem o nich jen obecné povědomí, tahle látka šla ale více dopodrobna,“ rozšířil si prý filmováním znalosti. A kdyby si měl vybrat, bližší je mu spíš syn než otec.

Teaser: Masaryk (zdroj: ČT24)

Nové historické drama se v příběhu zaměřilo na roky 1937 až 1939, tedy období, kdy Jan Masaryk – tehdejší velvyslanec Československa ve Velké Británii – ztratil otce a evropské mocnosti podepsaly s fašistickým Německem mnichovskou dohodu.

Jde nejen o republiku, ale hlavně o Masarykovu duši. Jan Masaryk si projde cestu od ráje k peklu a zpátky.
Julius Ševčík
režisér

Klíčovou historickou postavou je také prezident Edvard Beneš, kterého hraje Oldřich Kaiser. „Říkal jsem si: Zahrát si prezidenta? Proč ne. A navíc s mojí pověstí… Takže to byla, jak se říká, taková výzva,“ podotkl.

Filmový děj se netočí jen kolem politiky, ale zajímá se i o lidské vlastnosti a slabosti. „Jsou tam drogy, jsou tam ženský, nejen vysoká politika. Je to komplexní příběh,“ poznamenal režisér Julius Ševčík. „O tom, jak se probíjí dějinami a životem ve zjitřeném období.“ Scénář napsal spolu s Petrem Kolečkem a Alexem Koenigsmarkem.

Masaryk se kromě Česka natáčel také na Slovensku, v Nizozemsku a Británii. Do kin půjde 9. března příštího roku.