Česká televize přikuluje s Václavem Havlem. Odvysílá koncert nebo Audienci

Česká televize uvede u příležitosti nedožitých osmdesátin Václava Havla premiéru dokumentu Občan Havel přikuluje nebo přímý přenos slavnostního koncertu v podání České filharmonie z pražského Rudolfina. Pro studenty zorganizovala sérii projekcí filmu Poslední hurá z cyklu České století. Další pořady lze přehrát už nyní na webu ČT24.

Osmdesáté narozeniny, které by dramatik a bývalý prezident Václav Havel oslavil ve středu 5. října, předznamená na obrazovkách České televize už o den dříve televizní premiéra dokumentu Občan Havel přikuluje. Tvůrci Jan a Adam Novákovi se vracejí do minulosti, aby ilustrovali, jak vznikla slavná hra Audience. Zároveň uvádějí diváka do podivného světa československé normalizace, kdy roku 1974 sháněl dramatik Havel razítko do občanky, aby ho StB nemohla obvinit z příživnictví. Vyřešil to nakonec tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru.

Neopakovatelná atmosféra

Samotnou jednoaktovou hru Audience pak uvede kulturní program ČT art přesně v den výročí narození Václava Havla. Speciální představení z Činoherního klubu, ve kterém v hlavních rolích vystoupili Josef Abrhám a Pavel Landovský, se v lednu roku 1990 stalo významnou událostí porevoluční Prahy. Vzniklo totiž prakticky pouze pro televizní záznam. Divadelní, stejně jako televizní režie, se tehdy ujal Jiří Menzel a záznam nese neopakovatelnou atmosféru, mimo jiné i pro improvizované povídání herců, režiséra i autora po skončení představení.

Na Audienci naváže 5. října na ČT art dokument Dopisy Olze, Havlova reflexe jednoho z jeho nejvíce oceňovaných filozofických textů pořízená na Hrádečku. Tato zpověď se stala pozoruhodným komentářem autora k Dopisům, vlastnímu životu a umění. Ve stejný den nabídne ČT art ještě Mlýny, kultovní adaptaci hry Václava Havla a Karla Bryndy Život před sebou z prostředí socialistické armády v podání divadla Sklep.

Druhý program České televize odvysílá 5. října přímý přenos slavnostního koncertu České filharmonie z pražského Rudolfina. Zazní Devátá symfonie Antonína Dvořáka pod taktovkou dirigenta Semjona Byčkova.

Čtvrteční večer bude patřit inscenaci částečně autobiografického dramatu Largo desolato z Divadla Na zábradlí, ve které roli disidenta ztvárnil Jiří Bartoška. ČT2 pak přinese rozhovor Václava Havla s Markem Ebenem z období poté, kdy Václav Havel opustil svůj prezidentský post. Sérii pořadů doplní speciální diskusní pořad Konfrontace Petra Fischera nazvaný Divadlo Havel 80. Hosty Petra Fischera budou divadelní režiséři Vladimír Morávek a Břetislav Rychlík, kteří inscenovali Havlova dramata.

Poslední hurá pro studenty

Jako speciální projekt k výročí Václava Havla připravila Česká televize sérii projekcí snímku Poslední hurá. Součást cyklu České století mapuje události roku 1989. Projekce budou zdarma zpřístupněny studentům středních škol v deseti městech České republiky. K Českému století vznikla zároveň série vzdělávacích materiálů, které jsou dostupné všem uživatelům na webových stránkách České televize. Jejich cílem je podpořit zájem mladých lidí o novodobou českou historii. Projekt chce dále podpořit využívání audiovizuálních materiálů a otevřených zdrojů ve výuce.