Václav Havel v archivech ČT: Pacifická cesta či hovory Na plovárně

Prezident, dramatik a spisovatel Václav Havel by 5. října oslavil osmdesáté narozeniny. Jeho životní dráhu i tvorbu zachytily kamery v řadě pořadů i dokumentů, web ČT24 nyní postupně zveřejňuje některé z nich.

Život podle Václava Havla

O Václavu Havlovi byly natočeny stovky hodin materiálů. Jeho pestrý život – rodinu, dětství, lásky, dramatickou tvorbu a politickou činnost – zachytila v sedmdesátiminutovém dokumentárním filmu i režisérka Andrea Sedláčková, která Havla představuje ve všech životních etapách a rolích, mj. jako intelektuálního rebela, milovníka žen a života či obdivovatele undergroundu a rockerů. 

Život podle Václava Havla

Dopisy Olze

Václav Havel není ve světě známý jen jako první polistopadový prezident. Ceněná je i jeho dramatická a literární tvorba. Formou dopisů z vězení vytvořil jeden ze svých nejvíce oceňovaných filozofických textů - Dopisy Olze. Jeho zpověď, pořízená na Hrádečku, je zvláštním subjektivním komentářem autora k tomuto dílu, k životu a k umění (1986).

Dopisy Olze

O cestě na Hrad a zase zpátky

Po skončení prezidentského mandátu v roce 2003 pozval Marek Eben Václava Havla na Plovárnu, aby zjistil, jak se cítí jako běžný občan. Jejich jedinečný rozhovor ale poskytl prostor především bezprostřední bilanci, která neopomíjí ani těžké momenty, s nimiž se musel během funkce vyrovnat a postavit se jim čelem. Ať už se jednalo o emotivní nálady doprovázející rozpad Československa či rozpačité ohlasy veřejnosti na jeho sňatek s herečkou Dagmar Veškrnovou.

O cestě na Hrad a zase zpátky

Pacifická cesta

Počátkem dubna, přesně 9. 4. 1995, se prezident vrátil ze zahraniční cesty po Austrálii, Novém Zélandu, Filipínách a Singapuru. Tehdy byla nejdelší za dobu jeho dosavadního úřadování. Během dvou týdnů Václav Havel celkem jedenadvacetkrát nastupoval a vystupoval z letadla, strávil v něm přes 60 hodin a nalétal skoro 50 tisíc kilometrů. 

Prezident Havel vyjel v roce 1995 na svou nejdelší zahraniční cestu (zdroj: ČT24)

Havel u Zborova

Václav Havel navštívil 2. července 1997 památník bitvy u Zborova. Přesně 80 let předtím se na tomto místě československé legie vyznamenaly v boji proti rakousko-uherské armádě.

Václav Havel u Zborova (zdroj: ČT)

Cena evropského státníka

Prezident Václav Havel a jeho německý protějšek Roman Herzog převzali 15. května 1997 v New Yorku Cenu evropského státníka. V den svých narozenin jim ji předala Madeleine Albrightová, kterou s prvním českým prezidentem pojila vzájemná náklonnost.

Václav Havel přebírá Cenu evropského státníka (zdroj: ČT)