Opuštěných děl Jiřího Anderleho se ujalo Panoptikum

Retrospektiva Jiřího Anderleho v Obecním domě (zdroj: ČT24)

Minulost, přítomnost, sen i realita - a především čas. Témata, která provázejí tvorbu Jiřího Anderleho, svedla na jedno místo výstava v pražském Obecním domě. Retrospektivní Panoptikum zde představí na osm desítek obrazů a grafik u příležitosti osmdesátin tohoto malíře a grafika.

Vystaven je i jeden z nejslavnějších Anderlových cyklů - Iluze a realita. V roce 1982 byl vystaven v centrální expozici benátského bienále, což znamenalo pro české umění významný úspěch. 

Protiválečná série vycházela z fotografií skutečných vojáků odcházejících na frontu. „Potom jsem k nim namaloval příběh, který se mohl odehrát, protože jsem se chtěl dostat do oblasti, kam objektiv fotoaparátu nemůže,“ doplnil Anderle.

Pro změnu do myšlení výtvarníka zavedou návštěvníky krátké texty, které výstavu doplňují. Jde o vybrané Anderleho myšlenky. „Pro člověka, který prožívá umění, je velmi zajímavý nejen vizuální výstup, tedy hotová představa, ale i možnost přemýšlet nad tím, jak sám autor uvažoval v okamžiku vzniku nějakého cyklu nebo konkrétního díla,“ domnívá se kurátor Richard Drury, že návštěvníci toto doplnění ocení.

Pořád se ženu za něčím novým. Žádný obraz nepovažuju za dokončený, všechny považuju za opuštěné. Potřeboval bych ještě jeden život, abych věci, o kterých jsem přesvědčený, že jsem udělal špatně, mohl napravit.
Jiří Anderle

Ve svých dílech si Anderle často pohrává se zachycením času. „Příznačným motivem je portrét člověka v čase - jak čas plyne a jak stárneme,“ upřesnil Drury. Oblíbeným tématem malířovy tvorby je také prolínání současnosti s minulostí a skutečností se snem.    

Návštěvníci se jeho Panoptikem mohou v Obecním domě projít do 15. ledna příštího roku.