Zemřel Garry Marshall, režisér Pretty Woman

Ve věku 81 let zemřel v úterý Garry Marshall. Americký režisér, scenárista a producent se proslavil především romantickými komediemi s Julií Robertsovou.

Garry Marshall vyrůstal v uměleckém prostředí - jeho matka byla učitelkou tance, otec producent. U showbyznysu se drží i jeho rodina: sestra Penny je herečkou a režisérkou, režisérem je i Marshallův syn Scott a dcera Kathleen se věnuje herectví a divadlu.  

Svou kariéru Marshall začínal jako televizní scenárista komedií, postupně se stal také producentem a režisérem. Jeho prvním větším režisérským úspěchem byl v roce 1984 snímek Flamingo Kid.

Byl to jeden z nejzábavnějších lidí, jací kdy žili. Srdce měl ze zlata a duši plnou rošťáren. To byl Garry.
Richard Gere

I do pamětí českých diváků se ale zapsal především romantickými komediemi z 90. let, zejména těmi s Julií Robertsovou a Richardem Gerem: Pretty Woman či Nevěsta na útěku.  Romantiku vykřesal ale i třeba mezi Al Pacinem a Michelle Pfeifferovou ve filmu Frankie  a Johnny (1991) o servírce a bývalém vězni. 

Marshallovým posledním počinem byl Svátek matek, který měl premiéru na jaře tohoto roku. I v tomto příběhu několika rodin si zahrála Julia Robertsová, společně například s Jennifer Anistonovou nebo Kate Hudsonovou.

Životní kariéru uzavřel Garry Marshal 19. července v kalifornské nemocnici. Důvodem úmrtí byly komplikace spojené se zápalem plic.