Karel IV. byl superhrdina a velký frajer, tvrdí komiks

Rozhovor s autory komiksu (zdroj: ČT24)

Z Karla IV. se stává Pán světa, tedy superhrdina. Stejnojmenný komiksový příběh chce ukázat, že panovník, od jehož narození letos v červnu uplynulo 700 let, není jen nudnou osobností z učebnic dějepisu. Že je tak trochu Batman.

Ze všech superhrdinů tvůrcům prý příběh Karla IV. připomíná ten Batmanův. „Je odtržen od rodičů, ve třech letech od matky, otce vidí sporadicky, a ten je na něj přísný. Malý kluk roste v Pána světa – v případě Batmana Gotham City, v případě Karla IV. pána celé Evropy,“ srovnává autor textové části publikace Zdeněk Ležák. Komiksově už zpracoval k loňskému výročí život Jana Husa.

Hlavním informačním zdrojem pro něho byl tentokrát panovníkův životopis Vita Caroli. „Měli jsme ale i další zdroje. V  textové části jsou popsané široké souvislosti, jdeme daleko před Karla, až do doby Přemysla Otakara II., ke genezi toho, že se pak Karel IV. stal císařem,“ popsal Ležák.

V historických okolnostech a dobových reáliích se tvůrci snažili být co nejvíce přesní. Reálné podobě otce vlasti komiksový hrdina ale příliš neodpovídá. „Dostal jsem zadání, že ho musíme kreslit jako největšího sympaťáka a velkého frajera,“ vysvětlil jeden ze tří kreslířů Janek Ledecký. S ním na komiksu spolupracovali ještě Matyáš Namai a Martin Pospíšil. 

Zdeněk Ležák chystá i další historické komiksy: přepis Komenského knihy Labyrint světa a ráj srdce a komiks k 300. výročí narození Marie Terezie, které připadá na příští rok.