Avengers – elitní borci nastupují do války

Zlo, jež má vyzáblou tvář hajzla z Asgardu Lokiho, je znovu připraveno napadnout Zemi a temné síly ho budou hladově následovat. Chtějí si mezi sebou rozdělit vesmír a pokořený pozemský svět a v požáru, který hodlají rozpoutat, mohou lidé jen ohnout hřbet a poslušně shořet. Ve hře je Tesseract – vesmírná kostka, která dokáže spoutat kosmickou energii a otevřít těm, kteří ji ovládnou, bránu do jiných světů, odkud přichází zkáza. Zatím se v ní hnípají nejlepší mozky první obranné linie S.H.I.E.L.D., ale lidé tenhle generátor vesmírné megaenergie nezvládnou, protože nepatří na Zem, ale na Asgard. Jenom tuhle krychli svými experimenty vybudí tak, že začne žít vlastním životem, a přihrají ji do žádostivých spárů nemilosrdného Lokiho. A to je ten okamžik, kdy je třeba vyhlásit totální poplach, neboť od této chvíle je lidstvo ve válce, na kterou jeho síly nestačí. Ředitel S.H.I.E.L.D., jednooký drsňák Nick Fury, dobře ví, že nemá šanci, ale dokud tento svět neskončí, je třeba jednat tak, jako by měl existovat dál! Jenomže všechny možnosti jsou již vyčerpány, poslední obranná linie se hroutí, a tak už zbývá jen poslední, zoufalé řešení. Schrastit pár sebestředných superhrdinů a egocentrických těžkotonážních bouchačů, z nichž někteří nad sebou ještě navíc často ztrácejí kontrolu, jsou tudíž nezvladatelní, neposlouchají nic než vlastní ega a řídí se jen vlastními instinkty. A pak se pokusit o nemožné - totiž učinit z těchhle nabušených samožerů tým, jenž vyhraje rozhodující bitvu, nebo zemře spolu s tímto světem.

Ano, lidstvo má opět na kahánku, ale protože tohle je klasická marvelovka a nikoli existenciální kreace všeho schopného nihilisty Larse von Triera, nemusí vám to rvát žíly, neboť konec světa se konat nebude! A klidně se můžete dál ládovat popcornem a bryndat colu na měkký koberec multikina, neboť zkušeně víte, že Oni přijdou, protože nás v tom ještě nikdy nenechali. Jenomže tentokrát má hrozba vskutku galaktický rozměr, na který je krátký i dvounulkový agent s právem zabíjet, a moc si tu nesmočí ani drsní kluci od SEALs a nevrznou si ani nadupaní mariňáci z americké námořní pěchoty, kteří už nejednou zachránili lidstvo před katastrofou.

Jediní, kdo mohou temným silám z černých vesmírných děr a jejich pohůnkovi Lokimu hodit do plánů vidle, jsou Avengers, namachrovaní borci s výjimečnými schopnostmi, parta podivných existencí (jež zatím žádnou partou není), která se může snadno vymknout kontrole, protože každý z nich jede především na sebe a neuvěřitelné hrdinské činy páchá zejména proto, aby posílil image vlastní značky. Čestnou výjimkou je jen americký Mirek Dušín – Captain America.

Avengers / Chris Evans a Robert Downey Jr.
Zdroj: ČT24/Falcon

Do jejich namakaných rukou se Nick Fury, ředitel S.H.I.E.L.D., který už nedokáže být posledním štítem, jež odrazí příval Zla, rozhodl vložit osud lidstva, protože žádné lepší tlapy už nemá v záloze. A všemi (nedovolenými) prostředky chce z těchto výjimečných, ikonických bytostí učinit odvetný tým, jehož drtivý úder nám nakonec pomůže tuhle bitvu o život se vztyčenou hlavou vyhrát.

„Avengers Assemble – Avengers, do zbraně!“

A tak je tu znovu máme tak, jak se na filmovém plátně (kde už si každý z nich odbyl svoje) dosud nikdy nesešli. Fanoušci marvelovských comicsových superstar vrní blahem, protože konečně přišli ti, na které tak dlouho čekali. Tady je máte!

Captain America alias Steve Rogers (Chris Evans), který se nějakých sedmdesát let vydatně prospal, a teď už ho nebaví bušit jen do boxerských pytlů, protože se vrátil na tento svět vlastně jen proto, aby dostal šanci znovu ho ušlechtile zachraňovat. Vždycky patřil k těm, pro které je čest srdnatě se hlásit do první linie, se starosvětským patosem miluje hvězdy, pruhy a akce, kde jde o kejhák. Svět se hodně změnil od doby, kdy v něm bojoval naposled, ale jeho legendární štít v něm funguje stejně dobře jako kdysi.

Iron Man alias Tony Stark (Robert Downey jr.) si ve svých laborkách ve Stark Toweru rád užívá pocit, jaké je to být géniem, milionářem a miláčkem žen (a zdá se, že ho tohle samožerství v dohledné době jen tak neopustí). Ale teď je zapotřebí zapomenout na holky a s drsnými hláškami v krunýři Iron Mana (který dostane pořádně zabrat) udělat kus poctivé, rukodělné práce. Takže se přestane pošťuchovat s Thorem, kdo z nich ho má většího, a bude tuhle misi šéfovat, dobije baterky a málem se nestihne vrátit, než se brána do temného vesmíru definitivně zavře.

Hulk alias doktor Bruce Banner (Mark Ruffalo, jenž více než plnohodnotně nahradil své předchůdce Erika Banu i Edwarda Nortona v roli muže, který dokáže zezelenat). Hulk je, když se rozzlobí, opravdu hodně zlé a likvidační zelené monstrum, kterému je třeba jít z cesty. Velkej zelenej dělá v týmu Avengers hrubou práci a dělá ji čistě a definitivně! A přestože doktor Banner činí všechno pro to, aby ho v sobě neprobudil, znovu pocítí, jak se na něm začne párat triko, když se Hulk nezadržitelně začne prodírat ven.

Thor alias Bůh hromu (Chriss Hemsworth) je Asgarďan s kladivem, které uzvednou jen vyvolení. Ale pak jsou s ním schopni nadělat pěknou paseku. Takže je dobře, že vzal Zemi pod svou ochranu a přišel darebného bráchu Lokiho postavit do latě. Ale ten se mu jako kdysi vzepřel, takže Thor roztočil své kladivo, protože pochopil, že teď už bude jen válka, kterou rozhodnou ti nejsilnější.

Avengers / Chris Hemsworth a Chris Evans
Zdroj: ČT24/Falcon

Černá vdova alias Nataša Romanoffová (Scarlett Johanssonová) je ohebná holka, která se v téhle pánské sestavě pohybuje s jistotou, elegancí a suverenitou zabijáka, jenž se o sebe dokáže postarat. Když je třeba, umlátí vás židlí, ke které jste ji přivázali, a pak elegantně odkráčí v latexu na další misi. Prostě děvče k pomilování, jež by ovšem mohlo být i vaším posledním. I tak by za to určitě stálo!

Hawkeye alias Clint Barton (Jeremy Renner) je Robin Hood S.H.I.E.L.D. Jeho luk je přesná a tichá smrt, která se nikdy nemýlí, a v zásobě má vždy šípy pro každou příležitost. Zpočátku mu sice Loki udělal díru do hlavy, ale jeden ze špičkových agentů S.H.I.E.L.D. si jen tak nenechá vymýt mozek, neboť někde uvnitř tuší, že jeho místo je přece v řadách Avengers. A kdyby na to náhodou zapomněl, pomůže kognitivní dekalibrace (což v zásadě znamená, že vás v pravou chvíli někdo, kdo to s vámi myslí dobře, mázne něčím pořádně do hlavy).

No řekněte sami, s takovou sestavou se to přece nedá prohrát!

Konečně spolu aneb jak zlikvidovat Manhattan

Avengers jsou (prozatímním vrcholem) jednoho z nejambicióznějších comicsových filmových projektů poslední doby. Přicházejí poté, co bodoval samožerský Iron Man, na filmové plátno vtrhlo zelené monstrum Hulk, kterého posléze vystřídal Captain America a volnou sérii comicsových pecek završil Branaghůvn Thor. A tohle všechno předcházelo tomu, aby se pak všichni mohli dát dohromady v Avengers, které kromě nadupaného scénáře, tempařsky gradující a zároveň vyvážené režie disponuje především superhvězdným hereckým obsazením, převzatým ze sólových snímků jednotlivých protagonistů. Jenom na Černou vdovu a Hawkeye se nějak nedostalo, ale ani ti tu nejsou jenom do počtu.

Avengers / Samuel L. Jackson
Zdroj: ČT24/Falcon

Znalost výše uvedených populárních comicsových opusů sice pro sledování Avengers není podmínkou, ale ti, kteří se v tomto jejich barvitém ikonickém světě alespoň rámcově orientují, si je zřejmě budou lépe užívat. Takže malé opáčko pro připomenutí se může docela vyplatit.

Důvodem, který je přiměl, že se všichni sešli, je nepovedený (omluvou budiž, že vlastně adoptivní) Thorův bratr Loki, který táhne na Zem s přízračnou armádou temných sil. Šlohne-li pro ně Tesseract, nechá mu vládce Temna Zemi, které chce chcípák Loki připomenout, co je to skutečná moc, a jejím obyvatelům, že byli zrozeni proto, aby byli podmaněni. Tahle zápletka je dostatečně nosná a hrozivá, aby dala Avengers dohromady, což se odehraje v první, pomalejší polovině filmu, po níž následuje explozivní akční nářez, jež vrcholí obrovskou spektakulární bitvou o Manhattan.

Specialista na televizní seriály režisér Joss Whedon (Buffy, přemožitelka upírů) je příjemným překvapením a tenhle svůj první filmový megaprojekt zvládl s bravurou a nadhledem klasika žánru, kterým (zatím) přece jen ještě zcela není. Nezalekl se masivního rozpočtu (přes dvě stě milionů dolarů), práce s hollywoodskými celebritami ani velkého počtu klíčových postav, z nichž každá tu má svoji „parketu“, na které předvádí to, co umí nejlépe, a zároveň se (zpravidla vtipně) vyhraňuje proti ostatním. Neukličkoval se v hláškách ani opulentních digitálních efektech (na nichž se podílely dnes již téměř kultovní ILM a WETA), dokázal, že akci umí dávkovat a gradovat, mezi hlavními figurami rozvinul řadu zábavných konfrontačních motivů a vyhrál si i s monumentální a zároveň vymazlenou kulisou gigantické létající letadlové lodě Helicarrier, kde se všichni sejdou a odkud řídí S.H.I.E.L.D. své obranné operace.

Trvalo téměř půl století, nežli se Avengers (jejichž první komiksový sešit v Marvelu vyšel v roce 1963) prodychtili i na velká filmová plátna. Řekl bych, že se tohle čekání vyplatilo a že si vydělají i na další pokračování. Ostatně Marvel jede na vlně a do roka a do dne bychom se měli setkat s dalším pokračováním Thora a Iron Mana. Tentokrát vás ale čeká docela nadupaná hravá bojovka (s 3D, které nevadí ani neohromí, a hudbou Alana Silvestriho), kde se bude zápolit a hláškovat, až se budou hory zelenat jako Hulk, když se vážně namíchne. S Avengers přicházejí ti nejlepší z marvelovského světa, které máte rádi - a jdou rovnou na věc a do těla. Tak si to s nimi užijte, protože mejdan právě začíná…

THE AVENGERS. USA 2012, 137 min., dabing i české titulky, od 12 let, 2D+3D. Režie a scénář: Joss Whedon. Kamera: Seamus McGarvey. Hudba: Alan Silvestri. Hrají: Robert Downey Jr. (Tony Stark/Iron Man), Chris Evans (Steve Rogers/Kapitán America), Mark Ruffalo (Bruce Banner/Hulk), Chris Hemsworth (Thor), Scarlett Johanssonová (Nataša Romanoffová/Černá vdova), Jerermy Renner (Clint Barton/Hawkey), Tom Hiddleston (Loki), Stellan Skarsgard (dr. Erik Selvig), Samuel L. Jackson (Nick Fury). V kinech od 3. května 2012.

Vydáno pod