Povídání o pejskovi a kočičce pokračuje. Přidá se k nim i zajíc

Ke 129. výročí narození dostane spisovatel a výtvarník Josef Čapek pokračování své nejznámější knihy. V Novém povídání o pejskovi a kočičce se k původním hlavním hrdinům přidá ještě zajíc.

Povídání o pejskovi a kočičce napsal Čapek pro svou dceru Alenu v roce 1929. Knihu také sám ilustroval. Pokračování má autory dva – ilustrace k novému příběhu vytvořil scénograf Jaroslav Milfajt, text je dílem ředitele a uměleckého šéfa Divadla Radost Vlastimila Pešky.

Právě tato brněnská scéna má už třicátou sezonu na repertoáru loutkovou hru inspirovanou Čapkovým originálem. Zájem o představení je podle Pešky stále velký. 

Ilustrace Jaroslava Milfajta k Novému povídání o pejskovi a kočičce
Zdroj: Paseka

Jsem přesvědčený, že má smysl navázat na Josefa Čapka a pokusit se potěšit Novým povídáním o pejskovi a kočičce dnešní děti a snad i jednou jejich děti. Proč ne? Vždyť Čapkovo povídání dělá radost malým i velkým čtenářům již čtvrtou generaci,“ říká Peška k nápadu navázat na osvědčené příběhy novými.

V Čapkově vyprávění pejsek s kočičkou myli podlahu, psali děvčatům do Nymburka nebo pekli dort, jejich pokračovatelé chodí do tanečních, slaví Vánoce a Velikonoce či zařizují moderní domácnost. Společnost jim při tom dělá nový kamarád – rošťácký soused zajíc.

Ilustrace Jaroslava Milfajta k Novému povídání o pejskovi a kočičce
Zdroj: Paseka

Čapkovi dědicové prý na pokračování oceňují originalitu přístupu. Malí čtenáři se s Novým povídáním o pejskovi a kočičce seznámí na jaře, nakladatelství Paseka knihu vydá 23. března u příležitosti výročí narození Josefa Čapka.

Podle Čapkovy předlohy vznikl v padesátých letech také animovaný seriál namluvený Karlem Högerem. Pražské kino Mat pět příběhů promítá 17. ledna v odpoledním dětském pásmu.

Reportáž: Vychází nové příběhy pejska a kočičky (zdroj: ČT24)