Ženy proti černobílému světu

Praha – Na pozadí rasově rozdělené společnosti amerického státu Mississippi v polovině minulého století se odehrává snímek Černobílý svět, který je mezi devíti nominovanými na Oscara za nejlepší film. Do českých kin vstupuje příběh převážně ze ženského světa 26. ledna.

Černobílý svět vznikl podle stejnojmenného románu (vyšel i česky) Kathryn Stockettové, s níž se režisér Tate Taylor zná od dětství. Společně vyrůstali v 70. letech v Jacksonu v Mississippi, tedy ve stejném městě, kde se fiktivní příběh knihy, potažmo filmu, odehrává.

Taylor na sebe před Černobílým světem v kinematografii příliš neupozornil. Objevil se jako herec vedlejších rolí v několika snímcích (v romantické komedii Překročit všechna pravidla nebo v Planetě opic Tima Burtona) a seriálech (z těch úspěšnějších v Queer as Folk a Odpočívej v pokoji), zkusil si také napsat scénář k celovečernímu snímku a zrežírovat ho. Jeho komedie Pretty Ugly People byl ovšem celkem propadák.

Režisér Tate Taylor a herečka Ema Stoneová při natáčení filmu Černobílý svět
Zdroj: ČT24/Falcon

Nic takového se o jeho nejnovějším počinu říct nedá, soudě alespoň podle ocenění na Zlatých glóbech, nominacích na ceny BAFTA a především Oscary. Pod Černobílým světem je podepsán jako režisér i jako scenárista a ani v jednom případě prý nestál o „hollywoodskou verzi amerického Jihu“.

Příběh se odehrává v Mississippi, kde ještě v 60. letech minulého století dělila svět černých a bílých hluboká propast. Přestože černošské hospodyně vychovávaly generace bílých dětí, uklízely každý kout „bílých“ domácností a znaly všechna jejich tajemství, bílé dámy v Mississippi předstíraly, že černoši jsou nebezpečná rasa a učily to tak své děti.

V tomto prostředí vzniká přátelství tří žen – jedné bělošky a dvou černošek. Spojuje je tajný spisovatelský projekt, který se pokouší překonat zažitá společenská pravidla a svou existencí tak všechny tři ženy ohrožuje.

Eugenia „Skeeter“ Phelanová právě dokončila školu a - na rozdíl od svých vrstevnic – touží víc než po manželství a dětech po kariéře. Rozhodne se živit psaním a získá místo v místních novinách. „Nikdy se neodvážila neposlouchat, vždycky se snažila podřídit zákonům společenským, rodinným i pravidlům svých přátel. Ale co se týče psaní, začíná postupem času zvolna chápat, že uvažuje progresivněji než lidé z jejího města. Svým způsobem se z pohledu Skeeter jedná o příběh o dospívání,“ podotkla k postavě její představitelka Emma Stoneová.

Skeeter začne také tajně psát knihu o „černobílém světě“ – s pomocí Aibileen, služky své nejlepší kamarádky. Aibileen souhlasí s tím, že se se začínající spisovatelkou podělí o svůj život. „Vnímám ji jako nedobrovolnou hrdinku,“ říká o Aibileen herečka Viola Davisová. „Snaží se zkrátka nějak přežívat poté, co přišla o syna, být neviditelná, ale pak se na scéně objeví Skeeter. A ta v ní probudí vzrušení ze zjištění, že její existence může mít nějaký smysl, že může svůj život zasvětit něčemu jinému, a sice vyprávění svého příběhu.“

Než jí do života vstoupí Skeeter je Aibileeninou největší oporou kromě víry i kamarádka Minny, také služebná s pověstí nejlepší kuchařky v Mississippi. Potom, co je kvůli vzdoru vyhozena ze služby u přísné strážkyně hodnot Hilly (Bryce Dallas Howardová), začne pracovat pro osamělou Celii (Jessica Chastainová). „Je silnou ženu, která žije v utlačujícím prostředí, zneužívanou manželkou a matkou pěti dětí,“ popsala Minny její herecká představitelka Octavia Spencerová.

Silné pouto mezi trojicí žen jim mimo jiné pomáhá uvědomit si, že občas je třeba vybočit ze zajetých kolejí – i pokud to znamená nutnost konfrontovat celé město tváří v tvář a ukázat mu, že doba se mění. „Doufám, že lidem pomůže se zastavit, popřemýšlet o minulosti a přiměje je začít se dělit o své vlastní příběhy o tom, co pro ně někdo znamenal,“ přeje si režisér Černobílého světa Tate Taylor.